panični napadaji, kako ih se riješiti

Panični napadaji – kako ih se riješiti?

Mentalni sklop je onaj koji upravlja rezultatima, ponašanjem i zdravljem. Mozak je taj koji omogućuje i onemogućuje sve životne funkcije.

Lijepo je kada imamo mogućnost automatski funkcionirati bez razmišljanja u većini fizioloških i ne samo tih, već i nekih viših potreba. No onda kada se pojavi automatsko ponašanje tijela kao što je panični napadaj, čovjek se zapita jesmo li sami u ovom tijelu i što to pokreće neke mehanizme uma kada ne možemo protiv njih.

 

Kada se javlja panični napadaj

 

Programi uma koje stječemo kroz život poprilično su autentični u svakog čovjeka, što zbog vlastitog iskustva, što zbog načina razmišljanja o tim iskustvima.

A panični napadaj se javlja kao odgovor na nešto što se događa u vašoj realnosti  kada se sretnu dva unutarnja programa koja su kontradiktorna i najčešće kao treća komponenta, triger, situacija koja je vanjski pokretač unutarnjeg procesa.

Situacija u kojoj se nalazi osoba koja je prvi put dobila napadaj sigurno je razlog zašto se napadaj pojavio kao reakcija. No po toj situaciji u kojoj se nalazite ne možete odrediti koji to mentalni mehanizam pokreće tjelesnu reakciju – napadaj. Između ostalog i zbog toga što ste sigurno i prije u životu imali stresna razdoblja, možda i daleko stresnija od onog koje se upravo događa, no pravila za aktivaciju paničnih napadaja su drugačija.

Najčešći razlog zbog kojeg se pojavio napadaj nije  niti intenzitet događaja, niti situacija koja se događa, već naš doživljaj tog događaja. Taj doživljaj je prouzročen nekim mentalnim procesima koji su pohranjeni puno prije u životu.

Oni od nas najčešće traže zadovoljenje nekih potreba koje su utemeljene na traumama iz djetinjstva ili odrastanja. U tim razdobljima od nas se zahtijevalo da budemo ono što nismo i ono tko nismo, da zadovoljavamo neke tuđe potrebe i u realnosti proizvedemo točno određenu i očekivanu sliku kojoj smo pripisali određeni značaj i koja nam treba samo zato da bi zadovoljili želje ega, odnosno nahranili traumu.

 

Kako se riješiti paničnih napadaja

 

Najčešća slika kojoj težimo obilježava nas na određeni način i omogućuje da o sebi mislimo kao o dobroj i uspješnoj osobi, jer zapravo to mišljenje o sebi izvorno nemamo pa nam treba vanjski input da zadovolji taj unutarnji loš osjećaj. No dobro znamo svi da unutarnji nedostatak ne može nadomjestiti niti jedan vanjski input koliko god mi težili njemu.

Unutarnji nedostatak se mora nadomjestiti na izvoru gdje je i nastao.

Da bi tako nešto uspjeli, moramo se baviti sobom, prepoznati mentalne procese koji su blokirajući, suočiti se s prošlošću i otpustiti je.

Onda kada otpustimo traume iz prošlosti koje su nas odredile kao takve osobnosti, tada možemo voljeti sebe, osjećati se dobro i u konačnici ukloniti simptome kao što su panični napadaji.

Iz dosadašnje prakse u radu s ljudima najčešći mehanizam koji pokreće panični napadaj je onaj proizašao iz odgoja na našim prostorima, kada su nas uvjeravali da moramo biti najbolji i puno toga postići, a istovremeno nam utkali uvjerenja koja ukazuju na to da je uspjeh nemoguć.

No ima i onih mehanizama koji onemogućuju rast i razvoj, koji tvrde da smo nesposobni ili nismo zaslužili  rezultate, dok istovremeno mislimo o sebi i da smo loši odnosno nesposobni za promjenu. Netko nas je uvjerio u to.

Otpustiti mehanizme, moguće je. S njima uklanjamo i panični napadaj.

 

Prijavite se na edukaciju NLP practitioner i naučite kako se nositi s paničnim napadajima, ali i drugim izazovima na privatnom i poslovnom planu!

Nema komentara

Komentiraj!