BUDUĆNOST JE SADA | Melita Manojlović

BUDUĆNOST JE SADA

Sve ono s čime se stvarno možemo suočiti u bilo kojoj fazi našeg života, za razliku od onoga na što nas um sa svojim imaginarnim projekcijama može natjerati da mislimo, nalazi se samo u ovom sadašnjem trenutku. Život ne čeka i ne planira, život se događa upravo u ovom trenutku, ovdje i sada. Znači, upravo u ovom trenutku se sve događa; niču nove prilike, rađaju se nove ljubavi, zaustavljaju se vlakovi na peronima upozoravajući na dolazak koji se više neće ponoviti.

 

Zapitajte se: “koji problem postoji ovdje i sada, baš u ovom trenutku”? Ne slijedeće godine, ili sutra, ili u sljedećih pet minuta, nego upravo sada? Što je to što nije u redu baš sada, u ovom trenutku? Uvijek je moguće suočiti se i riješiti bilo koju situaciju u sadašnjosti, budući da je prošlost iza nas, a budućnost još nije stigla. Da bi živjeli svjesno svaki trenutak našeg postojanja, ne bismo se trebali baviti ničim drugim osim sadašnjim trenutkom.

 

Prestanite čekati da se stvari dogode

 

Ako to stvarno želite, možete vratiti svoj život u ovaj trenutak i sada, samo ako ga prestanete iščekivati. Istina je da je naš život uvijek bio i uvijek je s nama, naš je život uvijek dio nas. Zašto onda mnogi od nas, umjesto da ga obgrle i žive, radije sjede i čekaju da stigne? Čekanje je stanje uma, što onda znači da smo više usmjereni prema budućnosti nego prema sadašnjosti. Da ne želimo ono što imamo, već želimo ono što nemamo. Da odbacujemo ono što smo stvorili, a želimo ono što još nismo postigli. Nažalost, obično nas u stvarnost vrate nemili događaji poput gubitka posla, prekida partnerskog odnosa ili gubitka voljene osobe, a bol koju tada osjećamo usko je povezana sa strahom i izgubljenim nadanjima jer tada više ne možemo zamisliti svoju budućnost. Postaje nam nemoguće živjeti bez planova za budućnost, kao da je ona jedini istinski trenutak koji postoji.

 

Kvaliteta vaših misli određuje kvalitetu vašeg dana

 

Predviđajući budućnost, zaobilazimo sreću koja je oko nas. Radije hranimo tjeskobu koju osjećamo zbog hipotetskih misli poput: ”a šta ako ostanem sam/a cijeli život”, ”šta ako ne pronađem novi posao?”, ili ”šta ako se razbolim?” To nije patnja sadašnjeg trenutka, nego patnja zbog gubitka iluzija. Kada se dogodi promjena koja nas izbaci iz tračnica, znači kada nam život zada udarce, mi u sebi imamo sve potrebne izvore i unutarnje snage koji nam pomažu iskoristiti sadašnji trenutak i da se ponovno vratimo u svoje tračnice i na ispravan put. Koliko ste puta čuli fraze: “Kada budem imao/la dovoljno novca…”,  ”Kada dobijem povišicu…”? Bez da ste toga uopće svjesni, ovo mentalno stanje čekanja stvara unutarnje sukobe između vašeg “ovdje i sada” (mjesta na kojem ne želite biti) i budućnosti koju ste zamislili i projicirali u svom umu (mjesto gdje želite biti). Ta emocionalna neravnoteža negativno utječe na kvalitetu vašeg života jer rezultira time da vam sadašnjost izmiče, a upravo ona je jedini trenutak u kojem možete postići ono što želite!

 

Ispravno je nešto planirati jer ne možemo živjeti od danas do sutra. Međutim, kada smo s planiranjem završili i poslali svoju namjeru u svemir, ne treba više razmišljati o budućnosti, što je obično slučaj, nego se primiriti i pustiti stvarima da se poslože. I da se dogodi što se treba dogoditi.

 

Malim koracima do velikih rezultata – ovdje i sada

 

Ako, primjerice, želite izgubiti koji kilogram viška, tada nema smisla razmišljati o tome što vas je dovelo do težine koju imate danas, nema si smisla niti predbacivati da ste mogli jesti manje nezdrave hrane, više se kretati, više vježbati… jer za ovdje i sada to je potpuno nevažno. Važno je, međutim, imati cilj za budućnost koji treba biti jasno definiran i konkretan kako ne bi ostao samo san, a kojem ćete se posvetiti odmah; ako se obično vozite liftom, od danas idite stepenicama, ako uvijek jedete slatko na kraju obroka, od danas ga preskačite. Promjenom sadašnjosti poboljšat ćete svoju budućnost.

 

Često živimo između grižnje savjesti zbog neuspjeha iz prošlosti i tjeskobe ili straha od budućnosti. I tako uništavamo svoju egzistenciju. Naš um, koji je u stvari jedan prekrasan instrument, ponekad se transformira baš poput doktora Jekylla i gospodina Hydea. Upravo je naš um nerijetko uzrok naših problema, a ne drugi ljudi, na koje često svaljujemo odgovornost. Zbog njega se često vraćamo u prošlost i on nas tjera da putujemo u budućnost.

Međutim, ovaj začarani krug možete prekinuti jednostavnim prepuštanjem sadašnjosti. Moramo shvatiti da mi nismo naš um. Um je samo oruđe koje treba služiti nama, koje trebamo ukrotiti i kontrolirati jer bi nas inače mogao pregaziti. ”Da sam rekao…”, da sam bio…” Koliko nepotrebnih ”da sam!” Prošlost je prošlost i ne možemo je promijeniti. Zato postoje male promjene koje možemo primijeniti u svakodnevnom životu, a koje mogu donijeti velike rezultate. Zato vam donosim nekoliko savjeta kako naučiti živjeti ovdje i sada:

 

  1. Promatrajte svoje disanje

 

Provedite samo pet minuta dnevno promatrajući svoje disanje. Zapravo, jeste li znali da je naše disanje često nepravilno jer je vrlo brzo i plitko? A to na kraju utječe na druge vitalne procese. Tajna je u dubokom disanju. Udahnite duboko, duže nego inače, a zatim polako ispuštajte dah i izdahnite sav zrak iz pluća. Ovo je vježba koju možete prakticirati svega pet minuta dnevno, a idealna je za opuštanje i pomaže u sinkronizaciji otkucaja srca, čineći ga pravilnijim. Tijekom tih pet minuta, probajte ne razmišljati, samo se usredotočite na svoj dah i na svoje disanje. Na kraju ćete se osjećati smirenije i energičnije.

 

  1. Budite prisutni sami sa sobom

 

Priznajmo da premalo vremena provodimo sami sa sobom. Kada nismo okruženi ljudima, online smo ili razmjenjujemo poruke na mobitelu. Međutim, ako se želimo povezati sa svojim najdubljim “ja”, potrebno je izdvojiti vrijeme za samoću. Naravno, ljudska bića su stvorena da budu u društvu s drugim ljudima, ali ako se osjećate dobro s drugima, tada se trebate osjećati dobro i sami sa sobom. Možete meditirati, raditi ono što vas ispunjava i čini sretnima ili jednostavno prošetati. Važno je da to vrijeme sa sobom iskoristite tako da umirite misli,  budete prisutni i svjesni onoga što radite, da budete sada i ovdje.

 

 

  1. Uživajte u svakom zalogaju

 

Mudra poslovica kaže: “Kad jedeš, jedi. Kad hodaš, hodaj.” Zvuči banalno, no uči nas da stvari radimo jednu po jednu. Koliko puta jedemo jednim okom fiksiranim u mobitel, a drugim u televiziju, umjesto da smo usredotočeni na uživanje u okusu hrane u tom trenutku? Stoga dok jedete, osjetite teksturu hrane i okusa. To znači cijeniti hranu, bez žurbe. To znači ponovno otkriti zadovoljstvo u malim stvarima svakoga dana.

 

  1. Planirajte male dnevne ciljeve

 

Ponekad sami sebe paraliziramo jer ne znamo odakle početi. Međutim, svako putovanje počinje prvim korakom. Postavite si male ciljeve koje možete ostvariti svaki dan, nešto tako jednostavno kao što je 10-minutna šetnja ili vježba. Kada si postavite male ciljeve i postignete ih, to povećava vaše samopouzdanje, osjećate da ako se potrudite, možete postići sve što zamislite. A taj osjećaj osnaženosti ključan je za postizanje vaših životnih ciljeva i za bolji osjećaj u sebi.

 

  1. Promatrajte ljude oko sebe

 

To ne znači da morate špijunirati njihov privatni život, no probajte se povezati s drugima svega samo nekoliko minuta dnevno, čak i izdaleka. Vidjet ćete stvari koje su prije bile nezapažene zbog žurbe; poput osmijeha susjeda ili izuzetne ljubaznosti kolege.

Pokušajte postati običan promatrač, bez osude ili kritike, jednostavno promatrajte stvarnost koja vam prolazi pred očima. To iskustvo će vam s vremenom značajno poboljšati međuljudske odnose jer ćete postati emotivniji i osjetljiviji na potrebe drugih ljudi.

 

  1. Promatrajte se u ogledalu

 

Učinite ogledalo svojim najboljim prijateljem, ne da se hvalite, već da bolje upoznate sebe. Kada se osjećate tužno, frustrirano, pod stresom ili ljutito, pogledajte se u ogledalo i promatrajte svoje izraze lica. Velike su šanse da ćete otkriti potpuno drugu osobu.

U mjeri u kojoj postanete svjesni promjena koje emocije izazivaju na vašem licu, moći ćete naučiti bolje njima upravljati. Kaže se da se rađamo dvaput; prvi put kad dođemo na svijet, a drugi put onda kada odlučimo voljeti sebe. Zato započnite svaki dan s iskrenim i dubokim “Volim sebe”. Ne morate to reći, važno je da to osjetite, cijelim svojim bićem.

 

Često, umjesto da budemo prisutni u trenutku, mi živimo u dva vremena koja su samo u našim glavama: prošlosti i budućnosti. U prošlosti smo kada se prisjećamo, kada prizivamo sjećanja u svom umu i proživljavamo ih kao da se sve događa upravo sada. Koliko često patite kada razmišljate o nečemu što se dogodilo u prošlosti? Patnja ne postoji bez razmišljanja. Događaj je samo činjenica, možemo je promatrati, a možemo se i udaljiti od nje i tada prestaje postojati baš kao i sva druga bolna sjećanja.

 

Ili smo mislima u budućnosti i brinemo oko nečega za što niti ne znamo hoće li se dogoditi. Koliko često patite razmišljajući o tome što bi se moglo dogoditi? Nikad se nije dogodilo ništa što nije bilo u sadašnjosti, budući da je sadašnjost prostor u kojem se odvija naš život. Sada dok čitate ovaj članak, vi ste ovdje i sada, ne u “tamo i poslije”, već ovdje i sada točno tamo gdje biste trebali biti – na putu da naučite živjeti u sadašnjosti. Ako ste shvatili snagu ovdje i sada, i u ovom ste trenutku spremni to provesti u djelo, onda je to je najbolji dar koji si možete dati.

Nema komentara

Komentiraj!