DRUGA STRANA STRAHA | Melita Manojlović

DRUGA STRANA STRAHA

Strah je emocija – signal za nešto, a koju osjetimo u vrijeme kad se upravo ta promjena koju emocija naglašava treba dogoditi ili se već događa. 

Svi mi u nekim fazama života osjećamo strah, a jako je važno da shvatimo zašto je tu kako bismo napravili najbolje.  

Ono što je najveća zabluda o strahu je da je njegova funkcija ta da nas blokira.   

Strah u svakoj varijanti ima neku funkciju, šalje neku poruku, ali primarno mu nije funkcija da blokira već da nešto obznani. 

Strah ima nekoliko strana ili, bolje rečeno, nekoliko lica. Njegovo prvo lice je da nas obavijesti kada bi se moglo ponoviti neko loše iskustvo koje smo već bili doživjeli u prošlosti. Tada je on simbol za promjenu. Ako smo se nekada, u nekoj situaciji, zaletjeli pa nam se dogodilo loše iskustvo, sada nas upozorava da ne napravimo isto. 

I to je njegovo prvo lice. 

 

Drugo lice straha 

 

U ovom tekstu ću vam objasniti njegovo drugo lice. 

U ovoj varijanti je signal za nešto što nam je nepoznato, nešto što nikada nismo probali i nikada nismo doživjeli. 

Strah naglašava da je potrebna promjena u ponašanju u odnosu na ono kako smo do sad funkcionirali, da je potrebno da iskoračimo iz poznatoga i uvedemo promjenu u svoj život u obliku novog načina funkcioniranja, novih znanja, strategija, ponašanja ili razmišljanja. 

Da probamo i kreiramo nove rezultate koje smo i sami planirali. 

On naglašava onu staru dobru: ne možemo raditi isto – a očekivati nove rezultate. To je nemoguće. 

Strah nam, dakle, tada poručuje: ”Spremi se, idemo dalje!” 

Promjenu smo i sami tražili, no sve i da nismo, promjena se događa jer život ne stoji. 

Ključno za to da do promjene dolazi je da se kod nas događa rast, mijenjaju se potrebe i koliko god mi racionalno želimo da sve bude po starom da se ne bi izlagali izazovima, naša podsvijest jednostavno napreduje, ide dalje. 

Često, kada se promjena dogodi na nesvjesnom planu, mi je još uvijek nismo svjesni. Tu važnu ulogu ima strah, da objasni što se događa na podsvjesnom planu i da nas na to pripremi. 

U takvim situacijama, prvo što se događa je strah.

 

Druga funkcija straha 

 

Njegova funkcija je da nas pokrene na drugačija razmišljanja i dinamiku. Da nas pripremi na promjenu.
Najčešće se dogodi da onda kada nismo u otporu na promjenu i kada strah shvatimo kao pokretač, on se tada i on povuče. U toj fazi je pogrešno strah shvatiti kao kočnicu, jer on to tada nije.
 

Logično je da se strah pojavi svaki puta kada krećemo u nešto što nikada do sada nismo radili, ali nije dobro ako mu se opiremo i pokušavamo ostati tamo gdje nam je poznato jer tada on počinje rušiti sve poznato oko nas kako bi nam objasnio da to staro više ne vrijedi i da treba izgraditi novo!
 

Ono što je jako ohrabrujuće, je upravo činjenica da kada se upustimo u promjenu, tada se uvijek prvo događa da se strah potpuno povuče, i da život ispred nas postavi izazov koji možemo hendlati kako bi nas podržao. 

Kod većine mojih klijenata bilo je upravo tako, što je jako dobar vjetar u leđa, te motivacija za ići dalje. 

Zato je moja preporuka da zakoračite u svoju promjenu hrabro. Bit ćete podržani, a ako trebate stručnu pomoć i vodstvo na tom putu promjene, slobodno mi se obratite.  

 

Vaša 

Melita 

Nema komentara

Komentiraj!