Kako se riješiti straha u 4 koraka | Melita Manojlović
STRAHOVI

Kako se riješiti straha u 4 koraka

Strah od neuspjeha, strah od odbijanja, neprihvaćanja, strah od ljudi, od napuštanja, od ponavljanja traumatičnih situacija… Pa čak i strah od uspjeha, najčešći su blokatori života.

Nije samo da se zbog straha u nekim fazama čovjek ne miče s mjesta nego i  većinu vremena provodi u lošem stanju te zbog strahova ne živi jedan ili više aspekata života.

Strah je tu da nas štiti

Svaki strah ima dva lica. Prvo lice straha je da nas zaštiti. Od nečega što se može loše dogoditi. To je u slučaju kada smo u prošlosti preživjeli neke iznimne traume tijekom kojih smo stvorili ožiljak na koji reagiramo svaki put kad se susretnemo sa sličnim situacijama. Što se kaže, tada pušemo na hladno.

Taj strah ćete prepoznati po tome što su vam asocijacije koje nalazite u vanjskim uvjetima već poznate, već viđene ili proživljene.

Kako se riješiti straha koji nas paralizira?

Prvo treba znati da ta vrsta straha koja paralizira, ima najbolju namjeru za vas. Želi da vas zaštiti, dok istovremeno s druge strane  paralizira.

To u NLP-u zovemo pozitivna namjera. I neka nje.

Idemo mi dalje, rješavati se straha uz priznanje i prisustvo pozitivne namjere, jer sustav zna šta je za nas opasno, pa ćemo ga ispoštovati.

  1. KORAK

Prvi korak za rješavanje takvog straha je pitanje: Čemu mi on služi?
Uzmimo za primjer strah od neuspjeha.
Što ja postižem kad ne postižem uspjeh i kad je taj strah prisutan?  To je odgovor na pitanje čemu mi služi.
Odgovor može biti: “Postižem sigurnost”.
Dakle, pozitivna namjera mog straha je sigurnost.

  1. KORAK

Pitajte sebe: Što mi ta vrsta sigurnosti omogućuje? Pa stagnaciju, jer zbog straha ne poduzimam i ne napredujem.

  1. KORAK

Zatim si postavite pitanje: Kako ja mogu postići svoj uspjeh i zadovoljiti pozitivnu namjeru – tu sigurnost?

Promislite dobro za odgovor na ovo pitanje, jer je to ovdje najvažnije.

Postoji rješenje o kojem niste do sad razmišljali jer niste znali upravljati tim strahom. Jer taj strah vas je fokusirao i zabetonirao u SAFE MOOD, kreirao ponašanja i misli koje su samo bile usmjerene na zaštitu od nečega što je opasno za vas. Zbog te blokade vaše misli i emocije nisu mogle biti usmjerene na druga moguća rješenja, no sada će to postati moguće.

Strah se najčešće povuče kad dobije pozornost, odnosno priznanje da je njegova pozitivna namjera priznata a tek tada može na snagu stupiti vaš kreativni dio i vaše misli će se pokrenuti prema novim idejama s ciljem da zadovolje pozitivnu namjeru i postignu cilj.

  1. KORAK

Pronađite 3 moguća rješenja koja mogu zadovoljiti pozitivnu namjeru (sigurnost), a pokrenuti sustav prema cilju.
Dakle, pitajte sebe: Koja su tri moguća rješenja koja mogu zadovoljiti pozitivnu namjeru SIGURNOST, a ipak mene pokrenuti prema cilju?

Onda preispitajte sva tri pojedinačno: kako ih možete provesti u ponašanju te ocijenite koju ćete probati provesti od ponedjeljka.
Napravite novi plan aktivnosti a vaše ponašanje će po tom planu biti sigurno drugačije od onoga kako je bilo do sada i sigurno dati rješenja, malim koracima.

Jedan od bitnijih elemenata rješavanja straha jesu mali koraci. Kad se njima krećete putem koji zadovoljava i pozitivnu namjeru, tada ste na dobrom putu da sve ide kako treba i da strah bude zadovoljan, tj. u miru.

I, nemojte zbrzati proces, dajte si vremena, promislite i zapišite sve što vam se otvori kao mogućnost.

Druga strana straha

Prvo da konstatiramo da je strah kao i svaka druga emocija glasnik za nešto. Svi mi u nekim fazama osjećamo strah, a jako je važno da ga shvatimo , zašto je tu kako bismo napravili najbolje.

Ono što je najveća zabluda o strahu je da je njegova funkcija da nas blokira.

Zato što on u svakoj varijanti ima neku funkciju, šalje neku poruku ali primarno mu nije funkcija da blokira već da nešto obznani.

U ovoj varijanti je glasnik za nešto što je nama nepoznato. Nešto što nikad nismo probali i nikad nismo bili.

Dakle, strah se pojavljuje onda kada smo sami izrazili namjeru za nekom novom fazom, ili nes je život na to natjerao.

 

Promjena se događa svjesno ili nesvjesno, zato ponekad budemo «ubačeni» u promjenu, to je kada se dogodi nešto nepredviđeno , a ponekad sami osjetimo da je vrijeme za promjenu, to je kad istekne dobit od stare verzije života.

Tada, prvo što se dešava je strah.

Njegova funkcija je da obznani da smo u promjeni i da ju trebamo slijediti, da nas očekuje sve novo i da se spremimo na nova ponašanje, znanja, vještine, fleksibilnost.

Njegova funkcija je da nas pokrene na drugačija razmišljanja i dinamiku. Da nas pripremi na promjenu.

Najčešće se dogodi da kada nismo u otporu na promjenu i kada strah shvatimo kao  pokretača da se i on povuče a pogrešno je strah u toj fazi shvatiti kao kočnicu, jer on to nije.

 

Logično je da se pojavi strah svaki put kada ulazimo u nešto što nikad do sad nismo radili ali nije dobro ako mu se opiremo i pokušavamo ostati tamo gdje nam je poznato jer onda on počinje rušiti sve poznato oko nas kako bi nam objasnio da to staro više ne vrijedi i da treba izgraditi novo!

Ono što je super ohrabrujuće ,jeste činjenica da kada se uputimo u promjenu je da se uvjek prvo dešava to da nam život ispred nas postavi izazov koji možemo hendlati kako bi nas podržao.

To je kod većine mojih klijenata bilo upravo tako i jako dobar vjetar u leđa, te motivacija za ići dalje.

Zato, moja preporuka, zakoračite u svoju promjenu hrabro, biti ćete podržani a ako trebate stručnu pomoć i vođstvo u toj promjeni , slobodno mi se obratite!!

 

Nema komentara

Komentiraj!