FENIKS | Melita Manojlović

FENIKS

U egipatskoj mitologiji, feniks je sveto mitološko biće u obliku vatrene ptice, a drevni su Grci i Rimljani vjerovali da zadobiva novi život nakon što umre u plamenu i ponovno se rađa iz vlastitog pepela. Takvo ponovno rađanje u vatri, bio je jedini način da ta mitska ptica dobije novi život, te je postao simbolom ponovnog uskrsnuća.

 

Osim mitološkog značenja života, ptica feniks nosi poruku kako da pristupimo nedaćama kojima se susrećemo u ovom, zemaljskom, životu. Šalje nam poruku da nakon što padnemo, možemo se ponovno podići. Nakon što promašimo, možemo pogoditi u metu. Nakon što klonemo, možemo naći u sebi unutarnju snagu za koju nismo niti znali da postoji, kako bi nastavili kroz život. Nakon što smo iskusili patnju, možemo otkriti i naći sreću, a nakon boli okusiti zadovoljstvo. Nakon što utišamo unutarnji žamor, možemo otkriti carstvo tišine. To je potencijal kojeg u sebi krije svaki čovjek, jer upravo tome nam ti promašaji i padovi i služe; da otkrijemo vlastite potencijale, otkrijemo da možemo više nego smo mislili da možemo. Jer kada osvijestimo i upogonimo svoju snagu nakon što smo bili klonuli, tada otkrijemo da smo ustvari neslomljivi iako smo bili slomljeni. Sve je to feniks u nama!

 

Svaki kraj vrijeme je za novi početak. Treba se samo odvažiti, skupiti snagu i smjelo napraviti novi prvi korak. Ponekad će taj novi prvi korak bit neizmjerno težak, no svaki će idući postajati sve lakši dok na kraju ne postane korak lak.

 

Uvijek će oko nas biti onih koji će nas u tome podržati, i tada ćemo lakše, uz njihovu pomoć, naći snagu, ustati i krenuti dalje. Pritom je neizmjerno važno da tada vjerujemo u sebe, jer ćemo u protivnom ostati ležati ne prepoznavši moć feniksa koji je u svakome od nas i koji nas tjera i potiče da idemo dalje.

 

Jer svako od nas ima svoj put koji se sastoji od predivnih trenutaka, kao i onih manje lijepih, sve do traumatičnih. Nisu sva iskustvo na koja nailazimo na tom putu negativna, ali su sva dio tog našeg puta. Jednako tako, ne može nam cijeli život teći med i mlijeko pa tako ne mogu niti sva naša životna iskustva biti puna uspjeha i uspona. Međutim, izlazak iz negativne situacije u mnogočemu ovisi o našem pristupu toj situaciji i kojim će smjerom nastaviti teći naš život nakon nje. Hoćemo li se kao Feniks uzdići iz pepela, čvršći i jači nego ikada, ili ćemo pokleknuti i stagnirati puštajući životu da se odvija oko nas, dok ćemo mi biti samo promatrači. Potrebno je okrenuti se unatrag i prepoznati kako smo i do sada znali početi iznova. Iskustva životnih lomova i uspjeha unatoč porazima uče nas da nije bio kraj kada se činilo da je kraj. Iz tih velikih životnih lekcija uvijek ćemo izaći čvršći i jači.

 

Ta mogućnost da se uzdignemo i nadvladamo patnju i životne izazove nije nikako lagan proces, a ovisi o našoj spremnosti da ih prevladamo i našoj vjeri i spoznaji da mi to možemo. Kada prolazimo kroz teške životne situacije, kada smo suočeni s gubitkom voljene osobe, s gubitkom odnosa ili posla, odnosno kada smo došli do točke da treba napraviti rez i zatvoriti jedno poglavlje života i okrenuti novi list, tada osjetimo bol, strah, neizvjesnost i kao da je umro i jedan dio nas i ostao zatočen u tom poglavlju za kojeg znamo da ga trebamo zatvoriti kako bi mogli nastaviti dalje. Kako feniks zna da će se svaki puta kada umre ponovno roditi, i da će svakim rođenjem doći nova, moćnija i snažnija verzija njega samog, tako i mi trebamo shvatiti i prihvatiti da jedan dio nas trebati otići u povijest, pretvoriti se u pepeo jer smo odradili jedno poglavlje svog života koje sada treba ostaviti iza sebe, kako bi napravili mjesto za nešto novo što treba doći, i kako bi se mogla roditi jedna jača verzija nas.

 

Međutim, ta zadivljujuća sposobnost da se uzdignemo i nastavimo dalje kada nam život zadaje teške udarce, nije nimalo lak proces. Na tom putu možemo se susreći s bezbroj razarajućih emocija, dilema, stanja beznađa, zastajkivanja, nevjerica, patnja i stagnacije, no najvažnije je da tada ne posustanemo nego hrabro nastavimo dalje. Najvažnije je da ne odustanemo!

 

  1. Osvijestite tugu i bol

Tuga (bol) je jedna ključna emocija našeg postojanja kojom smo izloženi od samog rođenja, a često je doživljavamo u obliku frustracije zbog nezadovoljenih želja, kao tugu kod gubitka. Bitno je da se s boli suočimo, da je prihvatimo, naučimo kako da se s njom nosimo kako bi mogli krenuti naprijed. Ignoriranjem ili prešućivanjem gubimo pojam što se događa u našem tijelu, pa je važno da priznamo sebi da nam je potrebna pomoć kako bi mogli što prije izaći iz tog stanja i kako bismo vidjeli svijet iz nove perspektive. Novo gledište koje uključuje manje boli i više zadovoljstva ili ispunjenja.

 

  1. Priznajte svoj pravi strah

 

Priznati sebi da se nečega bojite i priznati taj strah, prvi je korak prema vašoj transformaciji. To je od neophodne važnosti jer što dulje tjerate ovu misao, to će ona imati više moći nad vama. Primjerice, ako ste upravo prekinuli duži partnerski odnos i bojite se samoće, sada je prilika da novo stanje ”biti sam” dočekate raširenih ruku, jer vam može dati priliku da se regenerirate, da radite stvari koje možda prije niste mogli ili stizali. Pokušajte ne zaglaviti u prošlosti nego gledajte na promjenu kao priliku za nov početak, posvećivanju sebi, upoznavanju sebe. Pokušajte se osloboditi nesigurnosti, prepoznati i živjeti svoje vrijednosti, te živjeti u skladu sa svojim očekivanjima, a ne očekivanjima drugih. Onda kada naučimo biti sami sa sobom i naučimo pogledati sebe iznutra i biti u redu s onim što smo našli, tada ćemo moći reći da živimo.

 

Istina je da usamljenost može biti frustrirajuća i izazvati tjeskobu, međutim, usamljenost također ima veliku moć iscjeljenja.

 

U svakoj situaciji usamljenosti, bilo odabranoj ili nametnutoj, može postojati dobra prilika da naučite nešto novo o sebi. Jer biti sam može ispuniti vaš duh, ispuniti vas snagom i oslobođenjem da osvijestite da vam nitko ne treba, da možete preživjeti sami, te da puštate ljude u svoj život zato što to želite, a ne zato što mislite da morate.

 

Uvidjet ćete da vaš život može biti sretan i potpun čak i bez prisutnosti osobe uz vas. To je misao koja povećava samopoštovanje i svijest o vlastitoj individualnoj vrijednosti. Kada vam samoća postane prijatelj, više se nećete bojati biti sami. Više se nećete bojati krenuti cestom kojom se manje putuje i voziti sami.

 

A onda kada se odvažite približiti drugima, nemojte se bojati izraziti svoje osjećaje. Svaki puta kada uspijete prihvatite darove koje vam život i drugi ljudi mogu ponuditi i budete na njima zahvalni, vaša će se usamljenost smanjiti.

 

  1. Radite na sebi

Rad na sebi podrazumijeva prepoznavanje naših slabih točaka koje bi htjeli ojačati, a koje nas blokiraju, osvještavanje obrazaca po kojima živimo, a koje bi htjeli promijeniti. Radom na sebi učimo prepoznati koje su želje našeg srca, za razliku od onih koje nam drugi nameću, kako preuzeti odgovornost za ono što želimo, te kako donositi odluke slušajući sebe.

 

Kada se nalazite na raskrsnici svog životnog puta, nije lako probiti led, početi s radom na sebi i započeti s promjenama. Međutim, nakon što ste duže stajali na istoj točci i shvatili ste da je došlo vrijeme za ići dalje, dovoljno se odvažiti jer duboko u sebi znate da možete i zaslužujete više i bolje od onoga što imate sada. Svi mi težimo unutarnjem miru, a potrebno ga je ponovno uspostaviti nakon što su nas valovi života ostavili nasukane na obali, da zaplovimo novim jedrima naše barke. Zašto bi pristali na puko preživljavanje na pustom otoku ako se možemo otisnuti na pučinu, raširiti svoja jedra i živjeti pravi život.

 

  1. Gledajte na život s vedrije strane

Svaka promjena sa sobom nosi i pozitivne aspekte. Sve se događa s razlogom; ako neka veza, posao, situacija dođe kraju, to je zato što više nije prava za nas.

 

Kada pustimo da prođe neko vrijeme i s odmakom pogledamo unatrag, shvaćamo kako je ono što nam se dogodilo bilo najbolje za nas, što nas je potaknulo da rastemo, te da vidimo svijet s druge točke gledišta u kojoj ima više mogućnosti.

 

  1.  Usredotočite se na ovdje i sada

Ovdje i sada je jedini trenutak koji postoji, jedina sigurnost koju imate. Zaokupiti se stvarima prije nego što se dogode apsolutno je besmisleno. A ono što je bilo, trebamo ostaviti za sobom. Uživajte u odnosima koje imate sada, točno tamo gdje jeste s ljudima koji su uz vas. Ne razmišljajte o negativnim događajima koji se nisu niti dogodili, već pokušajte uživati ​​u daru života i novom početku kojeg upravo živite.

 

  1. Bolje biti sam nego u lošem društvu

Prema istraživanju, ne želimo biti viđeni sami,  bez nekoga pored sebe, jer se bojimo da će nas osuđivati. U psihologiji se ovaj fenomen naziva efekt reflektora; mislimo da stalno živimo u svjetlu koje nam nikada ne dopušta da budemo zaštićeni od mišljenja drugih.

 

Ipak, trebali bismo početi mijenjati svoje gledište i razmisliti da možda drugima uopće nismo toliko važni, a da bismo sebi trebali biti puno važniji. Pogotovo u periodu kada imamo potrebu očistiti se od prošlosti i krenuti iznova. Stoga otići sam na ručak, u kino ili muzej nije nešto nezamislivo, naprotiv.

 

Biti sam je bolje nego biti s pogrešnim ljudima. Biti sam je bolje nego iskrivljavati sebe samo da bi zadovoljili druge. Biti sam je bolje nego lagati samome sebi samo da bi mogli biti poput drugih.

 

Često nije lagano ustati nakon brojnih padova, naći snagu u sebi i krenuti ispočetka. Međutim potrebno je ako želite graditi zdrave i ispunjavajuće odnose, ako želite otkriti beskonačnost mogućnosti koju nosite u sebi i naučiti u potpunosti izraziti ono što jeste, bez straha i nesigurnosti. Možda nas život namjerno stjera u kut, da osvijestimo tu snagu koja tinja u nama, a ono što nam tada najviše treba je da vjerujemo sebi.

 

Stoga, najljepše što za sebe možete učiniti je da vjerujete u sebe i da vi to možete! Kada vam se čini da vas je život porazio, da su vas umorili porazi, tada je pravi trenutak da u sebi otkrijete i oživite feniksa. Nikad nije kasno za početi ispočetka, jer vi to zaslužujete! Naša snaga to smo mi!

 

Jer onaj koji svaki puta ustane nakon što mu život zada udarac, na kraju ustane i ostane stajati stabilniji i čvršći od onoga koji nije nikada niti pao!

Nema komentara

Komentiraj!