Kad traume macho muškarca stoje na putu do dobrog odnosa | Melita Manojlović

Kad traume macho muškarca stoje na putu do dobrog odnosa

Odnosi su najizazovniji aspekt ljudskog života. Onda kada sretnemo drugu osobu, u njoj tada zrcalimo sebe. Ako ta osoba ima za nas odobravanje onoga što mi jesmo, svidjet će nam se. Ako nema, tada će nam biti izazov. Često se događa da u sebi imamo dva dijela sebe koji se prepliću odnosno koji su u konfuziji. Jedan dio koji kaže “ne treba ti osoba s kojom ćeš osjetiti duboke emocije jer to boli”, i drugi dio koji kaže “baš mi to treba”!

 

Nedavno sam u radu s klijenticom primijetila upravo ovaj slučaj. Srela je muškarca koji je cijeli svoj život bio macho man. Žene su njega proganjale, on se nije morao truditi oko nikoga i ničega. No isto tako, nije niti osjećao nikakve iskrene emocije prema svim tim ženama.

Muškarci često imaju potrebu za etiketom. Pogotovo etiketom macho muškarca koja je toliko poželjna. No ta poželjnost najčešće proizilazi upravo iz nezainteresiranosti da udovolji ženi i napravi nešto što će ju oduševiti, da pokaže pažnju ili – ne daj bože – emociju.

Takve muškarce žene puno više žele nego one koji su lako dostupni.

Prokleto je to, ali je tako.

 

Što muči macho muškarca?

 

No kad pogledamo sa psihološkog aspekta, to što taj muškarac tako funkcionira nije prirodno. Nemoguće je ne osjetiti emocije normalnom čovjeku. Mora da se tu krije nešto drugo. I krije se.

Čovjek koji teži ka etiketi, identitetu poželjnosti, najčešće ima traumu ostavljenosti koju vuče iz djetinjstva. Možda je bolje reći da kao dijete nije bio poželjan svojoj majci pa sad u svijetu oko sebe treba žene koje će biti zadivljene njegovom pojavom, njegovom važnošću, karakterom i tko zna čime još. On tako stvara svoj dobar osjećaj, no u taj odnos ne unosi emocije.

 

S druge strane, on se zrcali u ženama koje susreće. Ako žena u njemu vidi i osjeti tu emocionalnu zatvorenost, pristaje na to i veliča njegovu važnost kao macho muškarca. On tada može uživati jer dobiva ono što je potrebno njegovom egu.

No onog trenutka kada sretne ženu koja pored poželjnosti vanjskog izgleda i macho stava osjeti dobru emociju, usklađenost s njegovom nutrinom ili čak ljubav, djelujući iz tog osjećaja prema njemu, on će osjetiti to isto, no bit će zbunjen.

Bit će zbunjen jer će se tada u njemu svađati ego i njegova duša. Tada će iz njega početi izlaziti onaj stvarni on koji je emocionalan, koji voli i koji se može prepustiti emociji, no taj osjećaj će za njega biti nepoznat i plašit će ga.

Može se dogoditi da ima potrebu za društvom te žene, ali da ju potiskuje i racionalizira sebi kako to što osjeća nije tako, ili bolje reći, neće znati imenovati to što mu se događa.

U ponašanju će nastaviti po starom. Ti njegovi obrasci ponašanja mogu biti jako iscrpljujući za ženu koja ga voli. Ona će interakciju s njim filtrirati kroz tu emociju. Bit će sigurna da je to obostrano, no od njega će dobivati potpuno druge signale.

U ovakvoj je situaciji jako bitno znati da je ono što osjećate prava istina, za razliku od onoga što se događa u ponašanju. Ne smijete odustati od emocije kada ju osjetite. Budite uporne. Budite i transparentne. Nemojte kriti to što osjećate i verbalizirajte to u odnosu. Recite svom muškarcu da se emocija osjeća i s jedne i s druge strane i da smatrate da je to ono s čim se treba voditi u tom odnosu.

Čak i onda kada se on odmakne, ne odustajte. Pustite ga da ode, vratit će se. Nema jače sile od ljubavi i dobrih vibri između dvoje ljudi. I on će doći za tim.

 

Ne podliježite racionalizaciji i automatskim ponašanjima

 

Ono što nikako ne smijete je podleći njegovim racionalnim zaključcima i obrascima ponašanja koji su automatski, koje je koristio i prije. Jer on je vrsni stručnjak za negiranje emocije – zato što je se plaši. Stručnjak je i u tome da odnos dovede do usijanja tako da on bude najpoželjnija osoba na svijetu, da dobije svu pažnju i energiju, a da pri tome ne da ništa. Točno onako kako je njegova majka radila dok je on bio mali.

 

U ovakvom odnosu svatko od vas prepoznaje sebe. Oboje prepoznajete svoje slabosti s kojima se suočavate. On da se ne može otvoriti emocionalno, a vi da vaše emocije nisu prihvaćene.

 

Ne odustajte jer neće ni on odustati od mogućnosti da dobije ono pravo jer to pravo je prepoznao odmah na prvu, samo mu treba vremena da prihvati.

Sretno!

Nema komentara

Komentiraj!