Kako podići samopouzdanje | Melita Manojlović
samopozdanje

Kako podići samopouzdanje

Nedostatak samopouzdanja te zakopanost u fazi života u kojoj ne želimo biti najčešći je problem većine ljudi.

Kod nekih osoba se to očituje kroz neuspjeh na poslu, onaj osjećaj da znaš da zaslužuješ više i sve vrišti iz tebe da bi se to više trebalo dogoditi sad i odmah, no to ne dolazi. Druge pak osobe doživljavaju da su u odnosima omalovažavani i imaju osjećaj da nisu bitni. Nikako ne uspijevaju ostvariti odnos kakav zaslužuju.

I jedni i drugi gledaju oko sebe, vide druge koji su otišli puno dalje u svom životu, a nemaju ne približno iste kvalitete kao oni sami. Nije čudo što se počnu pitati Zašto je to tako?

Odgovor je, samopouzdanje. Za uspjeh u bilo kojem području života moramo imati vjeru u sebe, osjećati da mi to zaslužujemo i možemo.

Samopouzdanje ne možemo odglumiti, ono jednostavno vibrira iz nas.

Nisko samopouzdanje donosi u život jako loš osjećaj kad si sam sa sobom, kočnice koje ne dozvoljavaju napredak, potiskivanje svog mišljenja i svojih potreba, stavljanje svega i svih ispred sebe i svojeg dobra, neispunjenje na polju odnosa, prosječan posao i primanja.

S nedostatkom samopouzdanja dolazi doista poprilično niska kvaliteta života!

Pitate li se Dokle tako?

Koliko ste se puta pitali dokle tako i što napraviti? Ili ste se možda pomirili s time da će tako ostati do kraja života?

Naravno da neće i ne smije tako ostati! Pa sad su najbolje godine života!

Reći ću vam da je najveći ljudski problem nedostatak samopouzdanja i zaglavljenost radi toga. Kada ustvari ni sami ne znate kako izaći iz tog stanja i kako sebi pomoći.

Nedostatak samopouzdanja nije trajno stanje

Nisko samopouzdanje nije vječna, trajna i nepromjenjiva stvar!

Ono je samo produkt nekih predodžbi o sebi koje ste stekli kroz život, kad ste slušali od autoriteta da niste dovoljno dobri i da vi ne možete što drugi mogu.

Znate li koliko je sugestija autoriteta – mame, tate, bake, djeda, učitelja, odgajatelja i drugih važnih ljudi ogromna sugestija, takoreći naredba. Kad dijete jednom čuje „Ti to ne možeš“, to u njegovom malom umu postaje momentalna istina.

U odrasloj dobi ti znaš da zaslužuješ više no nesvjesno ti u stvari svojim niskim samopouzdanjem i lošim rezultatima stalno opravdavaš te riječi koje si slušao u djetinjstvu i na taj način udovoljavaš svojim autoritetima koji možda više nisu ni živi.

Već sad kad si ovo osvijestio, imaš sigurno aha efekt, no bilo bi dobro da si daš vremena i prostora, uzmeš papir i olovku, prisjetiš se  i zapišeš najčešće rečenice tvojih autoriteta koje si slušao u djetinjstvu.

Zapiši, što su ti mama, tata, baka, učiteljica govorili? Koje su izreke bile kod tebe aktualne i popularne? Ja se sjećam da je moja majka uvijek govorila „Svi muškarci varaju“!

A onda sam shvatila kad sam odrasla,  da ja živim upravo tu istinu.

Shvatila sam da je baka govorila da sam debela i da zbog toga nisam u stanju biti jednako uspješna na tjelesnom kao druga djeca te da se moram paziti. Kasnije nisam imala samopouzdanja jer sam većinom mislila da sam ja uvijek deblja od drugih curica i zato se povlačila pred partnerima koji su zgodni i samopouzdani.

I tako, mogla bih vam dati na tisuće primjera koje sam čula od polaznika NLP-a, koje sve „istine“ su činile njihov život pun nezadovoljstvom,  a realno nisu trebale.

Prestanite hraniti stara uvjerenja

Naša uvjerenja su duboko ukorijenjena u nama i često ih nismo ni svjesni a ona moćno upravljaju našim životima iz pozadine. Problem je što nismo ni svjesni da ih imamo, a kada ih osvijestimo ne znamo ih se riješiti. A to je zapravo samo jedna misao koju je nekad naš um posadio i nikad nije prestao zalijevati.

Čim prestanemo „zalijevati“ odnosno hraniti takve misli i kad posadimo nove, mijenja se realnost iz korijena.

Ako ste već nešto osvijestili, ja presretna!

A, ono što stvarno mijenja stvari iz korijena je rad na sebi, promjena uvjerenja i to naravno u cjelokupnom paketu. Jako je važno prvo razumjeti zašto nešto živimo, čemu to služi i što će se dogoditi kad prestane, pa tek onda posaditi nove istine.

To radimo u sklopu NLP Practitioner programa obuke! NLP ima jako moćne alate koji će transformirati vaš život.

Promijenio je iz korijena mnoge živote i vaš će ako tako odlučite!

 

Nema komentara

Komentiraj!