Ne odgađajte važne odluke, Melita Manojlović

Ne odgađajte važne odluke

Prečesto nam se događa u životu da neke važne odluke odgađamo.

Dok čekamo godišnji odmor, vrijeme blagdana ili slično kako bismo razmišljali i donosili odluke, vrijeme prolazi u istim ili sličnim situacijama, a stanje se ne mijenja.

Nedostatak motiviranosti ili organiziranosti vezano uz odluke kod većine ljudi leži u osjećaju da svoj život ne mogu posložiti kako bi htjeli zbog “okolnosti”, zbog nedostatka vremena ili užurbanosti, a upravo se u tom osjećaju skriva realna slika i stvarni razlog koji je sve samo ne to što mislimo.

Odgađanje odluka intuitivno sprovodimo onda kada dozvolimo da nas um svojim intenzivnim radom i širinom informacija spontano vodi kroz život i zapravo oduzima energiju.
Um proizvede 20000 misli u sekundi. Ako ih svjesno ne usmjerimo prema svom rješenju, te misli će rasipati naše resurse/energiju, a mi ćemo misliti o svojim mogućnostima i sposobnostima loše.

Usmjerite um na nova rješenja

Usmjerenost prema prethodno postavljenim ciljevima kanalizira energiju tamo gdje ona na najbolji način može biti iskorištena. Tada se i odluke lakše donose. Zato je važno prije donošenja odluka um pripremiti na takvo što, ali i spoznati važnost postavljanja ciljeva.

Takvu pripremu možemo započeti već sad ako tako odlučimo.
Svakodnevno ostati sam sa sobom 5 min čovjek može pa makar to bilo i u koloni dok čeka zeleno svjetlo na semaforu. Svoju pripremu za neke nove odluke započinjemo svjesnim usmjeravanjem misli na neka moguća rješenja koja priželjkujemo u budućnosti.
Skrenite misli sa svakodnevice i na tren pobjegnite u svijet mašte.
Zapitajte se što zaista želite i pustite mašti na volju.
Što više trenirate um usmjerenjem na neka nova rješenja, on će vas više podržati u vremenu kada dođe vrijeme za donošenje odluka.

Spremni za donošenje odluka

Kada prođe faza maštanja, počnite na svom semaforu raditi plan. Kako bi mogli ostvariti svoje želje? Zapitajte se što ću raditi prvo, a što drugo? I, koje resurse već imam, a koji mi fale?
Razvijajući svoj plan, doći ćete do spoznaje što vas motivira, ali i što vas točno blokira za pokretanje odluka i ciljeva.

Kada saznate što je to što vas blokira, vratite se ponovo u ulogu sanjara pa odmaštajte kako bi to bilo kada bi ipak postojalo rješenje za izlaz iz te situacije ili još bolje, koje bi bilo vaše rješenje te situacije.

Usmjeravanjem uma na nova rješenja primijetit ćete vremenom da ste zadovoljniji.
To će se dogoditi zato što ćete na ovaj način rasteretiti i usmjeriti misli prema rješenjima koja će vremenom omogućiti da, kada dođe vrijeme za odluke, budete spremni za njih jer ćete do tada znati što želite.

Sretno!

Nema komentara

Komentiraj!