Ne pristaj na manje | Melita Manojlović

Ne pristaj na manje

Ne pristaj na manje

U životu često nam se dogode situacije u kojima nam život servira ono što nismo očekivali ili ono što ne želimo.
To može biti u odnosima ili pri postizanju ciljeva.
Istina je da sve što mi jesmo unutar sebe to i kreiramo u životu, no upravo je to izazov s kojim se treba izboriti tijekom života i pogotovo iz kojeg treba učiti da bi se promijenila ustaljena realnost koja se ponavlja.

Naime, mi smo satkani od različitih iskustava koja su stvarala uvjerenja koja definiraju naš život.
No, ostanemo li zatočeni u uvjerenjima pogotovo onim lošim, nikad nećemo postići novu realnost i uvijek će se ponavljati iste ili slične situacije i ishodi.

Zato je jako bitno primijetiti ih i promijeniti.

Recimo da ste vi osoba koja želi kvalitetan partnerski odnos.
Krenete tako u iskustvo, izrazite želju i namjeru za odnosom, i on se dogodi.

 

Dogodi vam se dobra emocija prema osobi koja se pojavi u vašem životu i taman mislite to je to, kad ono… vi imate emociju i dobru namjeru, žudite za kvalitetnim odnosom, no osoba s druge strane ima neke nedostatke.
U ponašanju pokazuje zainteresiranost i može ispoljiti emociju, ali ne dozvoljava si to. Povlači se.
Vi to možete interpretirati svakako. Možete interpretirati da joj nije dovoljno stalo jer je ima pa je nema, možete misliti da niste dovoljno dobri za nju, možete misliti da ima već nekoga u svom životu, ma puno toga…

No jedina istina u cijeloj priči je uvijek i bezuvjetno to da svatko od nas u odnose unosi svoja uvjerenja i svoja stanja, strahove te svoje interpretacije.
To što sve čovjek može unijeti u odnos je puno, a najčešće to što unosi nema veze s onim što odnos je, nego isključivo s onim što osoba donosi u sebi u taj odnos.

 

Pogled iz različitih perspektiva

 

Traume iz prošlosti se aktiviraju i svaki čovjek ih unosi u nove odnose.
Tako recimo, ta osoba koja se povlači, iako osjeti dobru emociju i atrakciju u odnosu, može biti da ima strah od povrijeđenosti jer je svaki prethodni put kada se otvorila imala iskustvo napuštanja, a to iskustvo može nositi još od djetinjstva kada je bila napuštana od roditelja ili bar nije dobivala što joj je trebalo iz odnosa s njima.

No isto tako ljudi često imaju konflikte u sebi, kada bi nešto jako htjeli, a s druge strane vjeruju da je nemoguće. Pa ih tako ponekad ponese entuzijazam u jednom trenutku dok ih u drugom trenutku trauma vrati na loše misli zbog kojih se povlače.
Zato je jako važno da na odnose ne gledati jednolično ili bolje reći iz svojih cipela, i ne interpretirati.
Nego situaciju promatrati na drugi način. Pogledajte na odnos, ali i na neki drugi ishod u životu iz perspektive refleksije vas s jedne strane i s druge strane iz perspektive onoga što želite postići.

 

Ono što se dešava oko vas, refleksija je vaših uvjerenja i ako pristanete na tu realnost, podlegli ste ograničavajućim uvjerenjima.
Ako već imate svijest o tome što želite to znači da ste svjesni svojih mogućnosti no još uvijek ne kreirate iz te svijesti.

 

Svemir vas tom situacijom zapravo testira i učvršćuje vašu svijest o sebi tako što će vam privući u život osobu ili ishod koji je nepotpun.
Upravo uz pomoć tog iskustva želi da osvijestite u kojem dijelu sebe još niste čvrsto odlučili da zaslužujete to što ste odaslali i traži od vas odluku ili će biti sve ili ništa.

Polovični ishodi vaših želja traže od vas da ne podlegnete i pristanete na manje odnosno da ne odustanete od onoga što je idealno za vas.

 

Zato, kada vam se dogodi ishod koji je polovičan kao recimo odnos koji je opisan gore ili neki ishod koji vam se dešava u poslovnom smislu, odustajte od tog ishoda umjesto da donesete kompromisno rješenje i prilagođavate sebe .
Odustanite od te osobe, od tog cilja i recite sebi, ovo nije sve što ja mogu. Ovo je polovično.
Dakle, ponekad je trenutak kada dokazujete sebi svoju vrijednost je trenutak kada morate otići od osobe koja tu vrijednost ne percipira bilo da je to iz svojih frustracija ili iz nekih drugih razloga.
Kad odustanete, odaslali ste da ste svjesni svoje vrijednosti i da ste spremni da se dogodi ono pravo.

Nema komentara

Komentiraj!