O ZAHVALNOSTI | Melita Manojlović

O ZAHVALNOSTI

Vrlo često, kada se nađemo u neugodnim životnim situacijama, ne znamo kako reagirati, osjećamo se bespomoćno ili ulazimo u negativna stanja. Iz tih situacija, tada, teško izlazimo, a može se dogoditi da potonemo i dublje nego što bi htjeli, sve do depresivnih stanja i osjećaja beznađa. Iz tog je začaranog kruga tada teško izaći. 

Razlog je taj što smo često skloni razmišljanjima da naše raspoloženje ovisi isključivo o vanjskim događajima pa niti ne pokušavamo gajiti drugačije unutarnje stanje niti drugačiji pogled na ono što nam se događa. 

 

Međutim, postoje neka emocionalna stanja koja se mogu dobrovoljno izazvati i koja tada pozitivno utječu na naše reakcije i na ono što nam život donosi. 

 

Zahvalnost je najbolji primjer našeg odnosa na svijet oko sebe, a ako je naučimo percipirati i pravilno prakticirati, mijenja se i naš stav kada se nađemo u spomenutim životnim situacijama.  

 

Ponekad, tek kada izgubimo nekoga ili nešto, tada shvatimo stvarnu vrijednost onoga što smo imali. Međutim, toliko smo često navikli sve uzimati zdravo za gotovo, pa čak i najljepše stvari u našim životima. Primjer? Živi smo, a to je već jako, jako puno! 

 

Osjećaj zahvalnosti polazi od percepcije zadovoljstva sobom i svojim životom upravo kao što su ogorčenost, zavist ili ljutnjaizraz nezadovoljstva vlastitom egzistencijom.  

Zato za zahvalnost možemo reći da je pravi protuotrov za sve one negativne emocije koje uništavaju naše zdravlje i da je put prema sretnijem i ispunjenijem životu 

 

Odakle početi? 

Biti zahvalan znači usvojiti novi koncept života, način ophođenja sa svijetom i drugima, na način da svoj život i sve ono od čega se on sastoji, ne uzimamo zdravo za gotovo. 

 

Za početak, dovoljno je osvijestiti da u svakoj situaciji postoji nešto na čemu trebamo biti zahvalni. 

Zahvalnost nas uči da primjećujemo, mijenja naš odnos na svijet jer sve postaje dar, svako iskustvo koje se ne uzima zdravo za gotovo, svaki trenutak proveden u životu dragocjen je baš kao da je i posljednji. 

Kada jednom usvojimo tu naviku, tada nas neće samo senzacionalna iskustva činiti sretnima, već i sitni detalji koji nam često potpuno promaknu. Zahvalnost nam pokazuje kako naš crno bijeli svijet može oživjeti ako počne poprimati boje i nijanse, i ako te boje upravo mi svjesno nanosimo. 

Zahvalnost nije nešto s čime se rađamoto je vrlina koju svatko od nas može njegovati kroz praksu. 

 

Na čemu možete biti zahvalni? 

Prvo što se mnogi pitaju je: Na čemu bih trebao/la biti zahvalan/na?” 

 

Samo pitanje, nažalost, vuče svoje korijene iz nedostatka zahvalnosti, odnosno iz implicitnog uvjerenja da za zahvalnost moraju postojati jako veliki razlozi, i neke posebne i upečatljive činjenice. 

 

Prvi korak je prestati sve uzimati zdravo za gotovo. Činjenica da ste se ujutro probudili, dišete, da hodate, da možete razgovarati i promatrati svijet oko sebe, nešto je na što u svakom trenutku možete biti duboko zahvalni. 

 

Male geste koje dijelimo s drugim ljudima, kao kava koju svako jutro popijemo s partnerom prije nego se uputimo na posao, lijepa riječ upućena od osobe kojoj smo pomogli, osmjeh kojim vas dočeka vaše dijete kada se vratite s posla kući, ili ljepota zalaska sunca dok more udara o stijene… sve su to fantastične stvari na kojima svatko od nas treba biti zahvalan, a koje se prečesto niti ne dožive u svakodnevnom životu. 

 

Trebamo naučiti ne gledati svijet kroz iskrivljeni filter negativnosti u kojem naglasak stavljamo na ono što ne valja, ili je zabrinjavajuće i alarmantno. Također, trebamo nadvladati stavljati sebe u ulogu žrtve, pripisujući sve što nam ne odgovara drugima. 

 

Jednom kada počnemo primjećivati na kojim sve stvarima možemo biti zahvalni, i da je vidjeti ih ili ne vidjeti stvar izbora, otvara se nova faza u našem životu. 

 

Koji je najbolji način da pokažete zahvalnost? 

Zahvalnost se manifestira kroz male geste, sitne detalje. Zahvalni ljudi nisu uvijek u žurbi, oni odvoje vrijeme da uspore i da primjećuju ljepotu oko sebe, više se smiješe, ne žale se i ne prigovaraju. Primjerice, nisu ljuti ako moraju čekati u redu, ili voziti u koloni, ne napadaju ljude da bi iskalili svoj bijes. 

Zahvalna osoba ne traži isprike i preuzima odgovornost za svoje postupke. 

 

Prednosti zahvalnosti 

Znanstveno je dokazano kako prakticiranje zahvalnosti ima brojene dobrobiti na naše zdravlje. Osjećamo se sretniji sami sa sobom, a tada gradimo i kvalitetnije odnose s drugim ljudima. Otporniji smo na traume i na buduća traumatična iskustva, smanjuje se stres i tjeskoba, a povećava oslobađanje hormona endorfina koji je povezan s opuštanjem i blagostanjem. 

 

Stoga, želimo li živjeti mirno, opušteno i zadovoljno, ne trebamo dopustiti da naše reakcije i stanja budu uvjetovane negativnim vanjskim događajima. Umjesto toga, trebamo raditi na svom unutarnjem svijetu kroz razvijanje dubokog osjećaja zahvalnosti, što će unijeti svjetlost i vedrinu u naš život. 

 

 

Kako njegovati zahvalnost? 

Strpljenje. Predanost. Sustavna praksa. 

 

Na početku zahvalnost možete trenirati s onim ljudima s kojima ste najviše u kontaktu, poput roditelja, djece, kolega na poslu, i svih onih koji su na neki način dio vaših života. Pokažite tim ljudima svoju zahvalnost što su tu za vas, jer zahvalnost je bazično manifestacija ljubavi, a najviše koristi onome tko je daje, a potom i onome tko je prima.  

 

Još jedan vrlo učinkovit način njegovanja zahvalnosti je da svaki dan napišete 10 stvari na kojima ste zahvalni. Možete i voditi dnevnik zahvalnosti. Krenite od malih stvari i vidjet ćete kako će svaka nova stranica u vašem dnevniku biti bogatija za novi uvid, jer ćete iz dana u dan početi više primjećivati i počet ćete osjećati zahvalnost za one stvari kroz koje ste, još nedavno, samo prolazili bez da zastanete i da ih svjesno doživite. Zato vođenje dnevnika zahvalnosti pomaže preoblikovati naš pogled na svijet i našu ulogu u njemu. 

 

Kada usvojite praksu provođenja zahvalnosti i kada promjenite svoje vibracije, počet ćete u svoj život privlačiti ljude slične vama što će uvelike promijeniti vaš pogled na svijet, a paralelno tome, počet će se događati i pozitivne, i one dugo željene promjene u vašim životima. 

 

Odluka o prakticiranju zahvalnosti je poput bacanja bumeranga –  jednom bačen, vraća se bogatiji i moćniji nego prije. 

 

Stoga ne zaboravite zahvaliti na svemu što imate u svom životu. I zapamtite, zahvalnost je jedna divna vibracija koja nam pomaže da manje žudimo za nedostižnim, da više budemo prisutni sada i ovdje.  

Tada će nam i prije doći ono što treba doći! 

Nema komentara

Komentiraj!