OPASNOST ZONE KOMFORA | Melita Manojlović

OPASNOST ZONE KOMFORA

Mnogi od nas imaju uspostavljenu ZONU KOMFORA u svom životu. Što to znači?

 

Zona komfora je područje životnog prostora u kojem se osjećamo sigurno zbog uvjeta koji su nam poznati. U zoni komfora mi se pridržavamo poznatih obrazaca ponašanja, tempa i načina života, idemo putem manjeg otpora, radimo ono što je nama odavno poznato, razumljivo i lako.

 

Treba imati na umu da zona komfora ne podrazumijeva da se osoba nalazi u nekim dobrim okolnostima. Naprotiv, osoba može svaki dan dolaziti na nevoljeni posao, stalno doživljavati iritaciju, biti u toksičnoj vezi – a pritom će njoj biti ugodno, samo zato što je to uobičajeno.

 

Baš u tome i jest opasnost dugog boravka u zoni komfora. Zbog predvidljivosti naše postojeće stvarnosti, svijest se uspavljuje i mnoge naše akcije se pretvaraju u nesvjesne i automatske radnje. Što dulje ostajemo u zoni komfora to više naši osjećaji postaju otupljeni. Prestajemo razmišljati i postavljati si pitanja: “Je li ovo zapravo posao koji me zanima?”, “Je li ovaj već postignuti nivo maksimum za moj biznis?”, “Jesam li sretan u ovim odnosima”, “Jesam li realizirao sav svoj potencijal? ” , “Sviđa li mi se mjesto u kojem sada živim?”, “Jesam li zadovoljan stanjem svog tijela, zdravljem?” i tako dalje. Prestajemo primjećivati ​​ono što nam više ne donosi radost, što nam više nije korisno, što nam je štetno – jednostavno zato što smo na to navikli.

 

Dakle, osjećaj psihološke zaštite i stabilnosti koji nam daje zona komfora, tjera nas u slijepu ulicu i to ne samo zato što nema osobnog i profesionalnog razvoja (a najčešće, u zoni komfora mi i ne vidimo potrebu za razvojem) već također zato što je snažan osjećaj dubokog nezadovoljstva jednostavno neizbježan. I što se duže držite za svoju zonu komfora, to će biti bolnije kasnije shvatiti koliko ste vremena propustili, koje je već nemoguće vratiti.

 

Svijet oko nas nije ni konstantan ni stabilan, okolnosti i situacije oko nas se stalno mijenjaju ako ne mijenjamo sebe, ne rastemo, ne razvijamo se, tada degradiramo jer naše vještine i postignuća gube svoju aktualnost u novim okolnostima.

 

Osim toga, naša ovisnost o postojanosti i uobičajenom načinu života čini nas nefleksibilnima, a onda nam svaka, čak i manja vanjska promjena uzrokuje stres. Takvo je svojstvo čovjeka – vještine koje ne koristimo brzo se zaboravljaju. Sposobnost brzog i adekvatnog reagiranja na promjenjive okolnosti, donošenja ispravnih odluka uz očuvanje unutarnjeg mira također je vještina koju brzo gubimo ako odlučimo cijelo vrijeme ostati u zoni komfora.

 

Također, ako ne radimo nove akcije za sebe onda uskraćujemo sebi i nove utiske, što znači da se u našem mozgu prestaju stvarati nove neuronske veze i mi degradiramo.

 

Najznačajnije negativne posljedice odabira ostanka u zoni komfora osjećaju se u području karijere (osoba godinama radi na nevoljnom slabo plaćenom poslu, s kolegama koji ga nerviraju i voditeljstvom koji ga ne poštuje, jednostavno zato što je navikla na ovu okolnost, a promjena posla se čini kao nešto strašno) i u sferi odnosa (osoba se boji prekinuti vezu koja donosi bol, jer “a što ako neću moći naći nikoga drugog?”).

 

Kao što vidimo, ispunjen i sretan život, realizacija svoga potencijala, nova postignuća moguća su samo napuštanjem zone komfora. Za ovaj cilj, NLP je izvrstan i nezamjenjiv alat!

 

  • Prije svega, NLP nam pomaže da adekvatno i objektivno procijenimo sva područja našeg života i shvatimo gdje je došlo do stagnacije, u kojem smjeru prije svega trebamo napraviti promjene. Često se događa da se čovjek osjeća neispunjeno, depresivno, ali on sam ne može točno objasniti u čemu je stvar: ima posla i obitelji, ali to ipak ne donosi njemu radost.
  • proučavanje NLP-a značajno proširuje uobičajeni opseg naše percepcije, otvarajući nove aspekte komunikacije;
  • Uz pomoć NLP-a možemo riješiti svoje strahove i fobije koje nas sprječavaju u promjenama u našim životima;
  • NLP podiže našu samomotivaciju i spremnost za djelovanje;
  • NLP pomaže pronaći svoja postojeća ograničavajuća uvjerenja i zamijeniti ih novim uspješnim.
  • primjenom NLP-a možemo povećati svoju učinkovitost i sposobnost učenja;
  • NLP temeljito podučava sve aspekte verbalne i neverbalne komunikacije, čineći je komfornom i uspješnom, što ima vrlo blagotvoran učinak kako u razvoju karijere tako i u osobnim odnosima.
  • koristeći NLP tehnike, možemo upravljati svojim emocionalnim stanjem i ne patiti od stresa;
  • NLP tehnike pomažu razumjeti svoje istinske želje, postavljati ciljeve čije postizanje donosi potpuno zadovoljstvo i ispunjenje.

 

Edukacija NLP PRACTITIONER je namijenjen početnicima u učenju NLP-a i pruža sva potrebna znanja i, što je najvažnije, praktične vještine koje vam omogućuju da ih odmah primijenite u svom životu i vidite realne rezultate. Nakon ovog tečaja nećete se bojati promjena i točno ćete znati u kojem smjeru vam je bolje krenuti i kako to učiniti.

 

Ne odgađajte život za kasnije, počnite pozitivne promjene već sada!

Nema komentara

Komentiraj!