Razumijevanje strahova i kako ih prevazići | Melita Manojlović

Razumijevanje strahova i kako ih prevazići

Strahovi su sastavni dio ljudskog iskustva, ali nas često ograničavaju i vrše utjecaj na odluke.  

Kako biste shvatili strahove na pravi način evo nekoliko koraka kako se suočiti s njima i postići emocionalnu ravnotežu. 

 

Važno je shvatiti da su strahovi prirodna reakcija na nepoznato ili potencijalno opasno. Strah se javlja onda kada najavljuje da dolazi promjena koja se već dogodila kao odluka u vama, a ne kao mehanizam koji vas želi sputati da krenete. On zapravo najavljuje da trebate biti spremni na to da poduzimate ono što do sad niste, da se spremite na nova učenja, spoznaje i nove okolnosti. 

U drugoj opciji strah najavljuje da se može ponoviti nešto loše što ste već iskusili i sada se pali alarm koji želi to spriječiti. 

Kad je tako, ujedno vas poziva na promjenu ponašanja jer što ste napravili prošli put kad se desilo to nešto, sad nećete. Razmislite što bi trebali napraviti umjesto toga. Jako je važno primiti poruku. 

 

 1. Prihvatite svoje strahove:
  Što više potencirate svoje strahove i odbijate ključne poruke, oni više rastu.  Zato je jedan od najvažnijih koraka ka prevladavanju strahova prepoznavanje i prihvaćanje njihovog postojanja. Razmislite o svojim strahovima koji su se aktivirali i prihvatite ih prihvaćajući poruku koju nose. 
 1. Istraživanje i obrazovanje:
  Razumijevanje uzroka straha može pomoći u njegovom suzbijanju. Edukacija o onome što vas plaši može smanjiti iracionalnost straha. 
 1. Postavite realna očekivanja:
  Ponekad su strahovi rezultat nerealnih očekivanja ili prevelikih briga. Postavljanje realnih ciljeva i razumijevanje da nije moguće kontrolirati sve aspekte života može smanjiti strahove, zato je važno učiti kako se postavljaju i razvijaju ciljevi te raditi na vještinama za njihovo postizanje, a koje su deficitarne.
 1. Koristite tehnike opuštanja:
  Vježbe disanja, meditacija ili rad na sebi uz NLP mogu pomoći kod balansiranja strahova. Jako je bitno da radite na sebi pogotovo ako strahovi “vrište” iz vas ili su prisutni dugi niz godina. 
 1. Potražite podršku:
  Ako mislite da se sami možete nositi sa svojim strahovima, varate se.
  Jako je važno da potražite pomoć stručnih ljudi i da se educirate kako biste dobili i razumijevanje situacije i kako biste dobili vodstvo koje zna kako da vas provede kroz proces do sigurnog rezultata i koje nije u strahu. Vaša subjektivnost vas dugo može vrtiti u krug. 
 1. Započnite dan pozitivnim:
  Postavljanje pozitivnih namjera na početku dana može stvoriti pozitivan mindset koji vam pomaže suočiti se s izazovima. 

 

Sjetite se, prevladavanje strahova nije trenutačan proces, već kontinuiran.  

Shvatite to kao osobnu higijenu! 

Nema komentara

Komentiraj!