Upoznajte skriveni dio vaše osobnosti! | Melita Manojlović
skriveni dio naše osobnosti

Upoznajte skriveni dio vaše osobnosti koji upravlja vašim reakcijama!

 

 

Zašto postajemo gladni, žedni, umorni, boli nas glava baš onda kada trebamo izvršiti dužnosti ili se suočiti s nekim izazovom?

 

Odustajete li često od svojih snova i onoga što silno želite? Povlačite li se u zadnjem trenutku pred velikim izazovom kojeg ste odlučili savladati? Jeste li ponekad reagirali na način na koji niste htjeli, a činilo se kao da nemate kontrolu nad tim reakcijama? Ili se složite s partnerom i kada nešto ne želite jer vam riječ zapne u grlu baš onda kada želite izraziti svoje mišljenje?

 

Ako je odgovor na barem jedno od tih pitanja „DA!“, ovo je tekst za vas. Pomoći će vam da otkrijete skriveni dio svoje osobnosti koji uzrokuje brojne vaše reakcije i ponašanja.

 

Prije svega, ne brinite, niste sami u tome. Svi unutar sebe imamo mehanizme koji nas u nekim za nas važnim, prijelomnim životnim situacijama koče.

 

Odlučimo vježbati i dovesti tijelo u formu no kada trebamo otići na trening, smislimo sto izgovora zašto ne možemo. Osjećamo unutarnji otpor i ne možemo si pomoći.

 

Ili, primjerice, ustanemo se entuzijastični, s velikom idejom koju želimo ostvariti taj dan. Uzbuđeni smo u toj mjeri da čak pišemo korake njezine realizacije uz prvu jutarnju kavu.

 

Međutim, kada legnemo u krevet, shvatimo da nam je dan proletio. Da po pitanju naše velike ideje nismo napravili ništa ili jako malo. Interes nije nestao, no javio se neki unutarnji otpor koji nam jednostavno nije dao da krenemo u akciju.

 

Ovdje trebamo razlikovati dvije vrste otpora. Onaj prema izvršavanju neke nama mrske obveze poput peglanja od otpora prema nečemu što želimo, poput dovođenja tijela u formu.

 

 

Skriveni dio vaše osobnosti „stišće kočnicu“ onda kada želite napraviti korak naprijed

 

 

Uzmimo za primjer sljedeću situaciju. Imate prijatelja koji vas je nekim svojim postupkom ili ponašanjem iznimno povrijedio. Umjesto da razgovarate s njim i pokušate otkriti zašto je to napravio, prekidate svaki kontakt. Ne govorite mu kako ste se osjećali zbog njegovog postupka već ostavljate situaciju neriješenom.

 

Neki ljudi, pogotovo u našem društvu, vole neugodne stvari i osjećaje stavljati pod tepih. Ako se pretvaraju da problem ne postoji, kao da ga i nema, zar ne?

No to baš nije točno. Kada ostavite nešto nedovršeno, kada ne ispunite ono što ste si zadali, ljuti ste na sebe, frustrirani. Osjećate se kao da ste blokirani.

 

Kao da imate još jedan dio unutar sebe i to onaj koji vas blokira. Jedan dio vas, a koji radi protiv vas. Dio koji ne poznajete i na koji ne možete utjecati, a koji na kraju često izađe kao pobjednik!

 

Taj skriveni dio vaše osobnosti zamislite kao autopilot koji vas vodi kroz život prema unaprijed zadanom programu. Kada želite promijeniti rutu svog puta, autopilot vas vraća na onu zadanu i njemu poznatu.

 

Autopilot je dio nas kojeg nismo svjesni, a koji stalno radi u pozadini. Trajno pohranjuje sve što nam se ikada dogodilo, baš poput spužve. On je spremište svih naših iskustava te formira naš karakter, sposobnosti, zaključke, navike, strahove. Utječe na naše emocije, razmišljanja, ponašanja i reakcije.

 

Na svaku našu inicijativu i namjeru, on odgovori kratko i glasno: ”NE!”

 

No što se krije iza tog „NE!“?

 

 

otpor prema učenju

 

Izvor načina na koji se ponašamo danas leži u prošlosti

 

Vrlo vjerojatno ćemo naići na emociju koju vežemo uz neku situaciju, najčešće iz svoje prošlosti i to djetinjstva. Iskustvo kroz koje smo se ”uvjerili” da nešto ne možemo, ne smijemo, da nismo dovoljno dobri ili da ne zaslužujemo.

 

Ti zaključci nisu odraz realnog stanja.

 

Oni su interpretacija našeg doživljaja koju smo nekada pohranili unutar sebe. U budućnosti oni postaju naš autopilot i određuju naše ponašanje, utječu na naše reakcije te na život u cijelosti.

 

Zamislite situaciju u kojoj imate roditelja koji, umjesto da vas potiče, stalno kritizira i omalovažava vaše napore. Roditelja koji ne daje vrijednost onome što radite. Kroz to iskustvo vi stvarate sliku o sebi kao osobi koja nije dovoljno dobra niti vrijedna. Osobi koja ima nisko samopoštovanje, koja je nesigurna u sebe i život općenito. Osobi koja osjeća da ne zavređuje ljubav, poštovanje, uspjeh.

 

Kroz odrastanje ste i kroz pozitivna životna iskustva dobili neke potvrde da niste baš toliko loši. No negdje duboko u vama ostali su se vrtjeti programi na autopilotu. Oni vas koče u nastojanjima da napravite nešto za sebe, jer duboko u sebi mislite da niste dovoljno dobri. Često zato što u djetinjstvu niste imali potvrdu da možete i znate kako.

 

Svega toga, naravno, uopće niste svjesni. Činjenica je da je to prisutno u vama, a aktivira se u situacijama kada se trebate nositi s nekom novom situacijom, napraviti neku promjenu u životu ili se jednostavno više zauzeti za sebe.

 

U takvim i sličnim situacijama ostajete zatečeni pa čak i ljuti na sebe što ne znate reagirati drugačije. Ne znate kako dalje, vrtite se u krug i ponavljate one obrasce koje bi ustvari željeli promijeniti.

 

 

Skriveni dio naše osobnosti manifestira se i kao strah od konflikta

 

 

strah od konflikta

 

 

Uzmimo još jedan primjer, onaj s početka – prekid kontakta s prijateljem koji nas je povrijedio. Razlog takvom obrascu ponašanja može biti odrastanje u obitelji u kojoj se nije otvoreno razgovaralo o problemima. Obitelji u kojoj nas se držalo u iluziji da je život med i mlijeko. Problemi su se skrivali kako bi se nas, kao djecu, poštedjelo proživljavanja nekih neugodnih situacija. Osjećaji se često nisu izražavali niti se o njima razgovaralo ili su se, oni pravi, prikrivali.

 

Ako smo odrastali u takvom okruženju, velika je vjerojatnost da ćemo se tako nastaviti ponašati i u odrasloj dobi. Odmalena nismo bili naučeni suočavati se s bilo čime neugodnim. Sama pomisao na konflikt danas stoga u nama izaziva otpor. Radije se skrivamo nego suočavamo. Ne samo što ne znamo izraziti kako se osjećamo nego se bojimo i reakcije druge osobe.

 

No, ljutnja, bijes i frustracija negdje moraju izaći, čak i ako mislimo da smo ih spremili „na sigurno“. Često ih ispoljavamo na sebi ili drugim ljudima koji to ne zaslužuju. Sve zato što ne znamo kako na primjeren način izraziti ono što osjećamo osobi koja je u nama svojim postupkom izazvala takve osjećaje.

 

Kako bi sve nabrojeno izbjegli, radije guramo važne stvari pod tepih, ali nam to u konačnici pruža samo kratkotrajno olakšanje. To radimo zbog straha od ulaska u konflikt odnosno suočavanja s drugom osobom. Tim ponašanjem, međutim, naš problem ne nestaje. Samo smo našli način da ga vješto ”izbjegnemo”, riskirajući da s vremenom postane veći, sve dok ga jednog dana ne odlučimo riješiti.

 

 

Da bi se problem riješio, potrebno je krenuti od uzroka

 

 

Na NLP-u vam pomažemo osvijestiti te skrivene dijelove sebe. Pomažemo vam otkriti blokirajuće obrasce koji vas koče u postizanju željenih rezultata. Učimo vas kako ih zamijeniti novim, za vas pozitivnim i konstruktivnim obrascima. Onima koji će donositi željene rezultate u privatnom i poslovnom životu.

 

 

kako mi nlp može pomoći

 

 

Preduvjet uspjeha je u tome da se promjena napravi upravo tamo gdje je problem i nastao, u korijenu. Razlog problema je često na suprotnoj strani od ”simptoma”. Emocionalne je prirode i sve dok ne dođemo u srž problema, vješto ćemo ga prikrivati svojim izgovorima.

 

Koristeći mnogobrojne tehnike NLP-a, djelujemo na naš unutarnji sustav. Uz pomoć njih učimo otpustiti dobro poznatog autopilota te ga usmjeravamo u smjeru koji će nas dovesti tamo gdje zbilja želimo stići.

 

 

Ako vas zanima koji je to skriveni dio vaše osobnosti, za kraj smo vam pripremili jedan zanimljiv test!

Zamišljen je tako da potakne otkrivanje nekih skrivenih aspekata vaše osobnosti, a sve kroz vrlo zabavna pitanja. Osim što će vam zaigrati maštu, rezultati testa mogli bi vas iznenaditi, ali i potaknuti na razmišljanje.

 

Za pristup testu, pretplatite se na naš newsletter kako bismo vas povremeno obavijestili o sličnim sadržajima, u skladu s vašim interesima!

 

 

Foto: Pexels-Pixabay, Mental Health America, Keenan Constance from Pexels, cottonbro from Pexels.

 

 

Nema komentara

Komentiraj!