TVOJ IZGOVOR JE TVOJ IZBOR | Melita Manojlović

TVOJ IZGOVOR JE TVOJ IZBOR

Imate li neke ciljeve ili želje koje ne ostvarujete “zato što…”? Dalje može biti bilo što, jer nam naš um vrlo lako može ponuditi hrpu raznih “zato što” samo da nam objasni zašto se ne krećemo prema željenom cilju. To je psihološka obrana kojoj pribjegavamo ako imamo nisko samopoštovanje, strah, osjećaj krivnji, ako se nalazimo u poziciji žrtve, u poziciji djeteta.

 

Često se ljudi opravdavaju jednostavno iz navike, neosviješteno, osjećajući olakšanje ako su uspjeli pronaći objašnjenje za svoj neki neuspjeh ili pogrešku ali zapravo nema konstruktivnosti u strategiji samoopravdavanja. Svrha izgovora može biti naša želja napraviti dobru sliku o sebi, spriječiti pogoršanje odnosa od strane drugih ali pravdajući se ne postižemo ovaj cilj! Takvo ponašanje čini osobu manje pouzdanom u očima drugih jer prije ili kasnije laž se otkrije, a neiskrene isprike samo iritiraju druge. Osim toga, prebacujući odgovornost za ono što se dogodilo na druge ljude, državu, politiku, neke vanjske okolnosti, zapravo odbijamo sami kontrolirati svoj život. Kako naš život može postati ono što bismo željeli ako ne želimo njime upravljati?

 

Preuzimanje pune odgovornosti za sve što vam se događa u životu neophodni je uvjet za uspjeh i postizanje ciljeva! Samo Vi birate što ćete raditi. Izgovor je Vaš osobni izbor! Razmislite koji su Vam ciljevi, što biste željeli postići, što bi Vam donijelo radost i osjećaj ispunjenja? Pridonosi li strategija samoopravdanja ovim ciljevima? Možda ima smisla energiju koju trošite na beskrajno traženje izgovora usmjeriti u djela koja će vas dovesti do uspjeha?

 

Ako želite postati zreliji i uspješniji, evo nekoliko savjeta:

1.      ISKRENO OBJAŠNJENJE: možete reći zašto se dogodilo tako, a ne drugačije, fokusirajte se na svoju osobnu odgovornost.

2.      Priznajte “BIO SAM U KRIVU”, bez detaljne analize razloga za ono što se dogodilo. Recite što planirate učiniti da promijenite situaciju na bolje.

3.      VRIJEME. Nisu tako rijetke situacije da se odluka koja se čini neuspješnom, kasnije  pokaže najispravnijom.

4.      Budite KONSTRUKTIVNI. Umjesto “nisam ni znao!” možete reći: “Već sam proučio informaciju i u budućnosti ću to imati na umu”. Govorite o rezultatima svog djelovanja i kako ćete ih primijeniti u budućnosti.

5.      Ako je Vaše ponašanje uzrokovalo neželjene okolnosti, bolje je ispričati se prije nego što Vam se netko obrati s pritužbama. Nemojte se opravdavati! Samo recite: “Žao mi je, pokušat ću ne dopustiti da se to ponovi”.

6.      PRAVO NA POGREŠKU. Pogreške mogu potaknuti osjećaje krivnje. Naučite ih prihvaćati jer bez njih je nemoguće pronaći pravo rješenje. Na pogreške treba gledati kao na iskustvo – što ih je više, to postajete mudriji.

 

Želite provjeriti koliko ste sada spremni preuzeti odgovornost na sebe? Uzmite komad papira i olovku i učinite sljedeće:

1. Napišite deset problema ili zadataka koje biste željeli riješiti u bliskoj budućnosti.
2. Za svaki od zadataka napišite kakav način rješavanja situacije vidite u ovom trenutku?
3. Razmislite i zapišite što Vas priječi da sada rješavate ovaj problem?

 

Pogledajte koje ste izraze najčešće koristili u trećem koraku:

 

– “Ne mogu” pokazuje nedostatak mogućnosti, beznađe, što znači da nema smisla ni probati nešto učiniti. Razmislite kojom riječju možete zamijeniti svoje “ne mogu”. Možda na „strašno“, „teško“, „rizično“ itd. Ako izgovor „ne mogu“ zamijenite sa „strašno“, onda je jasno da treba raditi sa strahom, da ga prevladate. “Rizično” – naučite bolje procjenjivati opcije, minimalizirajte rizike.
– Ako uzrokom vašeg problema  smatrate  drugu osobu, važno je da sami označite svoju zonu odgovornosti i postavite si pitanje: “Što ja osobno mogu učiniti da promijenim situaciju?”
– Prebacivanje odgovornosti na okolnosti. Mnoge okolnosti su izvan naše kontrole ali u Vašoj mogućnosti prilagoditi se njima. Na primjer, nema mogućnosti razvoja u malom gradu? Možete se preseliti u veći grad ili razvijati svoj posao preko Interneta. Imate li besperspektivan posao? Tko Vam brani da nađete drugi?

 

Proučavajući NLP, vidjet ćete da preuzimanje odgovornosti ne samo da nije strašno, već je i ugodno, jer tek tada postajete kreator svog života, čineći ga onakvim kakvim Vi želite! Na tečaju ćete moći otkriti svoje resurse, sposobnosti, mogućnosti, naučiti kako ih koristiti što učinkovitije. Naučit ćete razmišljati konstruktivno tako što ćete svoje strategije ponašanja učiniti uspješnim. Primjenom stečenog znanja u životu vrlo brzo ćete vidjeti konkretne rezultate, što će Vam povećati motivaciju za daljnji razvoj.

Nema komentara

Komentiraj!