Žalite li vi za svojom prošlošću koje više nema? | Melita Manojlović

Žalite li vi za svojom prošlošću koje više nema?

Razmišljajući o svojoj prošlosti, žalite li za propuštenim prilikama? Patite li od osjećaja krivnje zbog pogrešnog izbora? Često si kažete «Zašto sam to učinio?», «Volio bih da sam tada postupio drugačije», «Odabrao sam krivu specijalnost u studiranju», «Pokrenuo sam vezu s pogrešnom osobom», «Propustio sam priliku za svoj karijerni razvoj»? Kritizirate li sebe zbog pogrešaka koje ste učinili i ne možete si to oprostiti?

 

Osjećaj krivnje i nezadovoljstvo samim sobom mogu biti uzrokom frustracija i gubitka volje za djelovanje. Stalna žaljenja zbog onoga što se dogodilo (ili nije dogodilo) u prošlosti sprječavaju nas da budemo svjesni onoga što se događa ovdje i sada. Kada trošimo svoju pažnju i svoje vrijeme na žaljenja i razmišljanja o prošlosti, onda ne vidimo i propuštamo prilike koje su u sadašnjosti. Kasnije te propuštene prilike će postati novi razlog za žaljenje za prošlošću. Stalno premišljanje i žaljenje često uzrokuju tjeskobu, što dovodi do osjećaja nesigurnosti i poteškoća u donošenju odluka u sadašnjosti. Kako izaći iz ovog začaranog kruga? Kako se riješiti tog stresa i neugodnog osjećaja beznađa koje si stvaramo ovakvim načinom razmišljanja?

 

Često je naš glavni problem u tome što ne znamo upravljati svojim fokusom i svojim razmišljanjem. Kako je najbolje gledati na svoju prošlost?

 

Prvo, važno je shvatiti da ono što učinimo je najbolji izbor sukladno našem stečenom iskustvu, razvoju i razini osviještenosti u tom trenutku, našim potrebama, vrijednostima, te i strahovima, i ograničavajućim uvjerenjima koje imamo. Ako s vremenom rastemo i mijenjamo se, onda je sasvim prirodno da se mijenja i naš način razmišljanja, naše reakcije, naše želje. Stoga je apsolutno normalno da, prisjećajući se neke situacije iz prošlosti, shvatimo da bismo sada postupili drugačije. Tako da naše žaljenje je zapravo znak našeg unutarnjeg rasta.
Drugo, ono što smo navikli smatrati svojim pogreškama, zapravo je samo naše životno iskustvo prema kojem određujemo svoje stavove. Umjesto da se krivimo i kažnjavamo za «pogrešku», bit će puno korisnije i efikasnije da uzmemo taj rezultat kao povratnu informaciju te iz nje izvučemo zaključke koje možemo koristiti u donošenju drugih odluka.

 

Također je korisno razumjeti da u trenutku konkretne situacije ili događaja mi ne možemo vidjeti sve moguće dugoročne posljedice tog ishoda. Često se dogodi da smo sada nezadovoljni situacijom koja se dogodila ali nakon dugo vremena shvatimo da je to za nas bilo bolje, da je ovaj događaj bio nužan korak prema nečemu što je za nas važno i potrebno. U svakom određenom razdoblju našeg života, mi biramo – koju od dostupnih prilika je bolje iskoristiti. Odabirom jedne prilike propuštamo drugu – to je prirodno i neizbježno. Ne možemo ići svim putevima odjednom, moramo izabrati jedan od njih ali to ne znači da kasnije ne možemo promijeniti svoj izbor. Mijenjamo se, mijenjaju se naši prioriteti i potrebe, u skladu s tim promjenama uvijek možemo pronaći i iskoristiti nove i bolje prilike za sebe, zato je jako bitno skrenuti svoj fokus s prošlosti na mogućnosti koje imamo sada! Razmišljati o onome čega nemamo znači ne shvaćati ono što imamo, a svi mi imamo – sadašnjost, u kojoj možemo učiniti puno dobroga i korisnoga za sebe.

 

Također predlažem da si postavite pitanje “Radi čega ja žalim za prošlošću?” Svaki čin koji radimo, služi nam za zadovoljenje nekih naših potreba. Na isti način, proces žaljenja nam nešto daje, odgovorite sebi što iskrenije, što vam daje vaše žaljenje za prošlošću? Možda vam to žaljenje pomaže da opravdate svoje nedjelovanje i propuštanje novih prilika u sadašnjosti? Možda vam strah ili lijenost, ili nedostatak povjerenja u sebe i svoje sposobnosti ne dopuštaju da se počnete baviti nekim problemom, da krenete prema željenom cilju, te nesvjesno odlučujete razmišljati o prošlosti i opravdavati svoj sadašnje nedjelovanje prošlim greškama?

 

Neurolingvističko programiranje (NLP) nam objašnjava kako funkcionira naš um, što omogućuje promjenu naših unutarnjih algoritama i stavova. Taj neučinkoviti način razmišljanja koji nas dovodi do stresa i neugodnih emocija (koji je već postao nesvjesnom navikom) mi možemo zamijeniti u onaj koji će pridonijeti našoj efikasnosti i našem zadovoljstvu sobom i svojim životom. Proučavajući NLP postajemo sposobni sagledati svoje “pogreške” iz drugog kuta i iz njih izvući samo neprocjenjivo iskustvo i dobrobit za sebe. Također NLP pomaže u suočavanju i rješavanju svojih strahova, fobija, ograničavajućih uvjerenja, destruktivnih scenarija koje su pravi uzrok našeg nedjelovanja a na kraju i neuspjeha, i koja nas tjeraju da se opravdavamo prošlošću koje više nema.

 

Ako ste spremni za nešto novo, pozitivno i jako zanimljivo, ako želite promijeniti sebe, svoj način razmišljanja, ako želite biti u skladu sa sobom i sa svijetom, pozivam vas na našu edukaciju NLP PRACTITIONER koja će vam pružiti puno alata za poboljšavanje kvalitete svog života!

Nema komentara

Komentiraj!