Život u kandžama problema | Melita Manojlović

Život u kandžama problema

Često u životu preispitujemo svoje osjećaje koji su trenutno prisutni i stanja u kojima se nalazimo, te postignućima.. Kako se vi danas osjećate?

 

Osjećate li se upravo sada sretno i zadovoljno? Radujete li se svakom novom danu koji dolazi ili trenutno imate toliko različitih problema da se osjećate bespomoćno pred njihovom navalom i mislite da tom nizu problema nikad neće biti kraja? Mislite li da stalno nemate sreće i “takve su okolnosti”? Ako su Vam poznati osjećaji frustracije, nezadovoljstva, očaja, ako želite konačno izaći iz začaranog kruga problema i nevolja, osjetiti radost života, onda je ovaj članak za vas!

 

Bez obzira gdje ste sada, kako ste razmišljali i živjeli prije, kakve probleme trenutno imate, ako imate unutarnju namjeru da postanete kreator svog života, možete to ostvariti! To zahtijeva duboke unutarnje promjene sebe. Do rezultata ne dovode površinske promjene u reagiranju na situacije već promjena samog modela razmišljanja, percepcije, ponašanja, osvještavanje i transformacija vlastitih unutarnjih osjećaja i podsvjesnih stavova. Što konkretno trebate učiniti ako se osjećate u kandžama problema?

 

Prije svega pokušajte promijeniti svoj pogled na situaciju za koju mislite da predstavlja problem. Razmišljajte o ovoj situaciji, ne kao o nepodnošljivoj poteškoći već kao o prilici: prilici da naučite novu vještinu; prilici za stjecanje novog iskustva, novih znanja; prilici da proširite svoju percepciju; prilici za postavljanje novih ciljeva i njihovih postizanja. Kad ne bi bilo problema, kao nečeg nejasnog i nepoželjnog, živjeli bismo u apsolutno predvidljivom i nepromjenjivom svijetu, život bi nam bio dosadan i primitivan i mogli bi živjeti bez da uopće koristimo i razvijamo svoj um. Na probleme možemo gledati kao na odličnu spravu za treniranje našeg uma i karaktera, koji nas čini jačima. Problemi su korisni i time što unose promjene u naš život, kroz njih možemo početi mijenjati svoj život. Ponekad je jednostavno nemoguće promijeniti bilo što u sebi i u svom životu sve dok se ne susretnemo s određenim problemima koji nas tjeraju da učinimo nešto novo, nešto posebno što nikada prije nismo radili.

 

Ono što nazivamo problemom često je samo neka situacija koja od nas zahtijeva razmišljanje i donošenje odluke. Što je osoba manje zrela, to će joj biti nevoljnije i teže preuzimati odgovornost, donositi odluke i snositi odgovornost za posljedice svojih odluka. Cijeli naš život kontinuirani je proces donošenja odluka. Samo o nama ovisi kako ćemo napraviti svoj život, stoga, ako se osjećate preopterećeni problemima, gledajte na to kao na priliku da počnete mijenjati sebe i svoju percepciju. Moramo jasno shvatiti da je svaka situacija posljedica nekog našeg određenog prethodnog izbora ili radnje. Ako vam se situacija ne sviđa, smatrate je problemom za sebe a to je onda samo znak koji pokazuje da morate promijeniti nešto u svom svjetonazoru i ponašanju kako biste dobili drugačiji, poželjniji rezultat. Da biste izašli iz začaranog kruga te se oslobodili od kandža problema i nezadovoljstva te da biste naučili kako učinkovito rješavati svoje probleme odnosno da biste dobili željeni rezultat, morate prije svega osvijestiti svoju osobnu odgovornost za svoj život i prestati uzrok svojih neuspjeha tražiti u drugim ljudima ili okolnostima.

 

Predlažem da koristite sljedeći algoritam za rješavanje problema:
1. Opišite problematičnu situaciju, koliko često i kada se ponavlja?
2. Zapišite što ste već učinili ili niste učinili da riješite situaciju.
3. Napišite popis stvari koje biste mogli učiniti za rješavanje problema kad bi imali neograničene mogućnosti.
4. Razmislite o tome koje osobine treba imati osoba kako ne bi dolazilo do takvih problema. Imate li vi ove kvalitete? Koje osobine želite razviti u sebi? Koji rezultat želite postići do kojega cilja doći?
5. Zamijenite riječ „problem“ na „zadatak“ i krenite!

 

 

Svaki problem je nerješiv samo dok ga ne proučimo. Znanje plus razmišljanje je sredstvo za rješavanje problema. I jedno i drugo treba stalno razvijati, tada će se lakše nositi s problemima. Ako dugo odgađamo rješavanje problema, onda se oni mogu pogoršati, nakupiti se i onda nas mogu tako snažno pogoditi da možda nećemo ni izdržati takav udarac. Stoga je bolje ne izbjegavati ih u svom životu, već naprotiv, ići prema njima i aktivno djelovati.

 

Pozivam vas na edukaciju NLP PRACTITIONER koja kreče 23.09. Ova edukacija će vam pomoći transformirati vaša unutarnja uvjerenja i percepcije i ponašanja u konstruktivne modele i učinkovite strategije za uspješno rješavanje bilo kojih životnih zadataka!

Nema komentara

Komentiraj!