Zašto neke stvari ne možemo, a neke možemo? | Melita Manojlović

nlp-tehnike-promjena-ponašanja

Zašto neke stvari ne možemo, a neke možemo?

Koliko puta vam se dogodilo da ste u nekoj situaciji automatski odreagirali na način kako niste mislili ili željeli? Nakon što je netko ili nešto progovorilo iz vas, prouzročilo konflikt ili neki drugi neželjeni rezultat? Koliko ste se puta čuli da izgovarate – Nisam tako mislio/la.

Prečesto.

Ponekad se dogodi u životu da sami sebe ne poznajemo, da ne prepoznamo neke svoje reakcije. Druga opterećujuća pojava je ona kada stalno imamo iste ili slične reakcije u istim ili sličnim situacijama. Samim tim ostvarujemo iste ili slične rezultate.

Zašto je to tako i kako si pomoći? Slijedi objašnjenje.

Svaki čovjek sa svojim specifičnim iskustvom stvara određene mehanizme ponašanja koji mu u životu služe. Neki od mehanizama služe bolje, neki lošije, no činjenica je da sve što kroz život prolazimo na nas ostavlja određeni trag. Taj trag kasnije kroz život kreira naše reakcije, kreira našu budućnost.

Kada se nađemo u nekoj novoj situaciji u kojoj do sad nismo bili, mozak prvo registrira sve što mu je poznato. Potom iz memorije izvlači informaciju o tome je li ono što se događa za njega pozitivno ili negativno. Oslanja se, dakle, na iskustva koja od prije ima zapisana u memoriji.

 

Promjena ponašanja pomoću NLP-a

 

 

Ako smo u prošlosti doživjeli situaciju s negativnim ishodom, mozak je pohranio detalje vezane uz tu situaciju. Kada se u realnosti pojavi slična situacija, s istim ili sličnim segmentima, on će reagirati. Alarmirat će svaki put kada primijeti „opasnost“ od ponavljanja nečega što se već dogodilo, a bilo je neuspješno ili traumatično. Blokirat će ponašanje tako da će proizvesti isti ili sličan ishod kao nekada.

Drugim riječima, sve sposobnosti koje imamo ili nemamo, produkt su iskustva iz prošlosti. Ako smo se jednom u iskustvu uvjerili da je nešto nemoguće, svaka buduća pojava istog ili sličnog iskustva, potaknut će program nastao u prošlosti da pokaže svoju mudrost. Mozak će generirati informaciju da je to nešto za nas nemoguće te će tako kreirati i naše ponašanje.

Kada odlučimo promijeniti svoju stvarnost u nekom segmentu života i zapravo promijeniti svoje ponašanje, pomoći nam može NLP psihološko-komunikacijski model. Želimo li dobiti izgubljene ili unaprijediti deficitarne sposobnosti, NLP će nam poslužiti za aktivan rad na sebi i na ograničavajućim obrascima ponašanja.

Deficitarne sposobnosti su samo naš privid utemeljen na nekom iskustvu. U današnje vrijeme, kada je psihologija značajno napredovala, više ne moramo živjeti život na pola. NLP nam omogućuje promjenu istih ili sličnih reakcija utemeljenih na traumama iz prošlosti.

 

Tehnika zvana time line

 

 

Takozvane tehnike reimprintinga omogućuju nam da otklonimo, promijenimo zapis iz povijesti koji nas uznemiruje svjesno ili nesvjesno. Tako oslobađamo svoje kapacitete koji su učahureni ponavljajućim obrascima ponašanja. Istovremeno prekidamo ponavljanje iste ili slične stvarnosti istih ili sličnih ishoda.

Jedna takva NLP tehnika zove se time line. Ona omogućuje pretraživanje podsvjesnih sadržaja i pronalazak onih ograničavajućih, te njihovu promjenu. Omogućuje da promijenimo vlastite reakcije koje ne želimo više imati, te da ih rekreiramo u nove poticajne.

Nedavno sam i sama stala na time line s ciljem otklanjanja neželjene reakcije koju sam dva dana prije imala. Pokazala sam nepovjerenje bliskoj osobi i to bez razloga, uz burnu reakciju. To je, naravno, izazvalo čitavu pomutnju u odnosu,  ali i emocionalnu nestabilnost u meni.

Time line funkcionira tako da s osjećajem koji želimo ukloniti, koračajući korak po korak unatrag, pretražujemo kada smo imali iste ili slične reakcije u životu. Taj proces nam omogućuje da osvijestimo blokirajuće situacije i obrasce ponašanja, te njihove uzroke.

Dok smo na time lineu, dakle, koračamo unatrag i tražimo kada se dogodio isti osjećaj, samo u drugoj situaciji. Tako imamo mogućnost s vremenskim  odmakom dobiti pogled iz ptičje perspektive na situaciju na koju smo u trenutku događanja gledali vrlo emocionalno i subjektivno. To nam omogućuje razgradnju negativnih emocija koje stvaraju naboj i aktiviraju se svaki put kad se dogodi ista ili slična situacija.

Na time lineu nailazimo ne samo na jednu, već na daleko više situacija koje su se dogodile u prošlosti i ostavile svoj ožiljak. Taj ožiljak boli, blokira i kreira loše rezultate.

 

Kada na time lineu naiđemo na najintenzivniji događaj iz prošlosti koji ima istu konotaciju, na tom mjestu imamo mogućnost promijeniti svoju povijest, a s njom i budućnost.

 

Zato o toj situaciju moramo razmisliti. Što se zapravo dogodilo u odnosu na ono kako smo je mi doživjeli? Zatim, moramo definirati koje su to sposobnosti, ali i vanjske okolnosti koje su nam tada  mogle pomoći da se u toj situaciji bolje osjećamo i steknemo bolji dojam. U mislima tada kreiramo takve idealne uvjete kako bi promijenili internu predodžbu o situaciji koja je na nas djelovala stresno.

Tako oslobađamo blokirane emocije i uklanjamo sve što nam ne dozvoljava napredak u tom segmentu u sadašnjosti. Otklanjamo tako uzroke koji su nejasni i koji upravljaju nama na način koji ne želimo.

Jednom kada uklonimo uzrok, on se nikad više neće vrati. Negativne će reakcije nestati, a otvorit će se vrata za nove prilike jer će sposobnosti koje su bile deficitarne početi funkcionirati.

Jedan je ovo od mnogobrojnih modela koje sadrži NLP Praktičarski, koji nam pomaže da bolje razumijemo sebe i svoj život. Također, pomoću NLP-a možemo staviti u pogon sve resurse koji su  u nama zaspali, te tako pokrenuti potencijal i kreirati bolju stvarnost.

I vi možete promijeniti svoj život uz NLP Praktičarski. Prijavite se na edukaciju i naučite NLP tehnike i vještine pomoću kojih ćete se riješiti prepreka koje vam stoje na putu osobnog ili poslovnog rasta i razvoja.

Više o sljedećem edukacijskom ciklusu možete doznati ovdje.

Nema komentara

Komentiraj!