Unaprijedite partnerski odnos pomoću NLP-a | Melita Manojlović

Unaprijedite partnerski odnos pomoću NLP-a

NLP je psihološko-komunikacijski modelu koji nam omogućuje da spoznamo uzroke svojih ponašanja, ali i načine na koje možemo unaprijediti svoje ponašanje. Pomoću NLP-a možemo naučiti prepoznavati što se događa u nama i u drugim ljudima, možemo naučiti kako upravljati vlastitim emocionalnim stanjima u nekim kriznim trenucima, ali i emocionalnim stanjima drugih ljudi. Nadalje, NLP nas uči i kako upravljati svojim ciljevima, kako ih postizati, kako osvijestiti uopće svoje ciljeve, kako pravilno i učinkovito komunicirati s drugim ljudima, te kako se riješiti opterećenja, strahova, fobija, programa koji nam ne služe, a kojih se ne možemo samostalno riješiti.

Da bismo nešto uopće mogli promijeniti, to moramo razumjeti. Upravo nam NLP omogućuje da razumijemo zašto se nešto događa, a onda i da to mijenjamo.

NLP i partnerski odnosi

 

Ovom prilikom NLP-om ću se baviti u kontekstu partnerskog odnosa. Objasnit ću vam na koji je način meni NLP pomogao da unaprijedim svoj partnerski odnos.

U nama je jako puno nesvjesnih obrazaca koje živimo iz dana u dan i često ih ne znamo prepoznati u svakodnevnim situacijama. Jako mi je žao što nas u školama nikada nisu učili NLP-u i psihološkim objašnjenjima nas samih, te modelima koji pomažu da promijenimo svoje ponašanje, tj. da prvo osvijestimo čemu služi određeno ponašanje. Velik broj ljudi nažalost ne zna što je NLP i koliko toga može promijeniti i unaprijediti njegovim metodama. Tako je i s partnerskim odnosima.

Ja sam u braku 10 godina. Prije braka bila sam uspješna u poslu, no nisam bila uspješna u partnerskim odnosima. Nakon udaje promijenila sam mjesto boravka, promijenila sam sredinu, no dogodilo se to da više nisam mogla staviti svoje resurse u pogon po pitanju posla. Kao da sam taj dio sebe ugasila – više nisam mogla pronaći posao za sebe, tj. ni jedan posao mi se nije mogao manifestirati. Tada još nisam poznavala alate koje poznajem danas pa mi je nekoliko godina prošlo u letargiji i mišljenju da ne mogu promijeniti svoju trenutnu situaciju.

 

Stvar je u tome da nas naši unutarnji programi blokiraju. Kod mene nije bilo slučajno to što u vrijeme kad sam imala uspjeha u poslu nisam imala uspjeha u partnerskim odnosima i obratno. NLP mi je omogućio da shvatim.

 

Nakon nekoliko godina braka odlučila sam potražiti pomoć za sebe. Imala sam sve, ali jednostavno nisam bila sretna, osjećala sam se loše jer ne radim.

Tražeći pomoć naišla sam na jednog life coacha koji je bio savršen. On mi je pomogao da osvijestim koji su to unutarnji nesvjesni obrasci koji me maltretiraju i zbog kojih vrtim jedan te isti krug u životu i ponavljam jedne te iste situacije. On mi je pomogao, a onda sam čula i za NLP. Već kod prvih lekcija počela sam osvještavati što je to u meni što me koči.

Jedan od važnijih aspekata koje sam osvijestila bio je kada je na red došao model pod nazivom “igra odraslih”. Tu sam spoznala da se nalazim u igri odraslih utemeljenoj na mojim strahovima.

 

Model “igra odraslih” objašnjava da mi vrlo često u svom životu ulazimo u uloge koje nam omogućuju da upotpunimo neke svoje unutarnje potrebe. Te potrebe su ponekad zdrave, a ponekad nezdrave. Zdravo je za nas sve ono što nam u nekom trenutku služi.

 

Ja sam u trenutku kad sam se upoznala s tim modelom bila u ulozi žrtve.

 

U ulogu žrtve ulazimo onda kad ne možemo iz bilo kojeg razloga nešto napraviti u svom životu. Tada s jedne strane nalazimo spasitelja (jer mi smo žrtva), a s druge strane nalazimo osobu ili čak čitavu zajednicu koju doživljavamo kao napadača.

 

To se meni dogodilo. Također, ranije tijekom života usvojila sam i uvjerenje da ne mogu u isto vrijeme imati i partnerski odnos i posao. To mi se tako i manifestiralo. U tu sam istinu sebe neprestano uvjeravala. Na neki mi je način služila i neprestano sam ju iznova kreirala.

 

Naši strahovi i uloge koje biramo

 

Uloge koje izabiremo uglavnom pokreću strahovi. Ja sam se tada bojala promjene i izlaska iz zone komfora. Sve je to bilo utemeljeno na nekim ranijim iskustvima. Primjerice, prilikom promjene mjesta boravka proživjela sam velike šokove jer sam promijenila sve – sustav, kulturu, ljude, način života i taj šok je na mene djelovao tako da sam u određenim situacijama za sebe mislila da nisam dovoljno dobra za tu okolinu.

 

Zbog svega toga ja sam prihvatila biti žrtva – pronašla sam napadača (okolina) i spasitelja (moj muž). Duži niz godina živjeli smo muž i ja u tom obrascu, a da ga nismo bili svjesni jer nam je takav obrazac na neki način služio. Dok je on u ulozi spasitelja, on ima uvjerenja koja su poticajna. Ja sam opet sa svojim strahovima lako bila žrtvom. Pet godina smo tako živjeli, imala sam sve, ali sam bila jako nesretna jer ništa svojim rukama nisam mogla napraviti. NLP me je jako dobro osvijestio – promijenio je sve.

 

Na NLP-u nikad nećete dobiti direktne odgovore, NLP će vam omogućiti da već kroz teoretski input koji slušate sami sebe osvijestite i onda imate mogućnost odabrati hoćete li i dalje živjeti taj aspekt života na taj način ili ćete ga promijeniti, s tim da vam NLP daje načine na koje to možete učiniti.

 

Zašto mi uopće živimo te obrasce ponašanja? Zato što sami ne znamo kako ih promijeniti. NLP je zato fantastičan model koji omogućuje da vi lagano i sigurnim koracima tijekom tečaja, ali i nakon njega, osvještavate, mijenjate i napredujete na svim poljima života.

Već danas možete učiniti prvi korak i prijaviti se na besplatno predavanje UVOD U NLPedukaciju NLP praktičarski ! Neka promjena počne!

Nema komentara

Komentiraj!